Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik snsd-a

Dodik: Blokiraju se imenovanja Srba na nivou BiH, u Centralnoj banci nema nijednog

Бањалука – Додик – конференција за н

Ukoliko ne bude pomaka i prihvatanja onog što pripada Srbima, bit će, kaže, preduzete određene mjere, ne isključujući i mogućnost zaustavljanja daljeg djelovanja srpskih kadrova u radu u bh. institucijama

Izvršni komitet Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) upozorio je danas na blokade, kada su u pitanja imenovanja srpskih kadrova na nivou Bosne i Hercegovine, rekao je lider te stranke Milorad Dodik.

Ukoliko ne bude pomaka i prihvatanja onog što pripada Srbima, bit će, kaže, preduzete određene mjere, ne isključujući i mogućnost zaustavljanja daljeg djelovanja srpskih kadrova u radu u bh. institucijama.

– Kada treba imenovati Srbe, opšta je opstrucija – tvrdi on.

Naveo je i da postoji nepovjerenje na nivou BiH kada je u pitanju kadrovsko imenovanje Srba u Vijeću ministara te da postoji, kako je rekao, blokada i u Centralnoj banci BiH, u čijem upravnom odboru nema Srba.

Kada je u pitanju odgađanje izjašnjavanje Ustavog suda BiH o njegovom zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, on je ustvrdio da je to “potvrda da žele da izmanipulišu tu situaciju”, kritikujući tu pravosudnu instituciju da ne donosi odluke u skladu s pravom.

Dodik je izjavio da BiH neće ostvariti nijedan korak ka integraciji u NATO i da neće biti knjiženja vojne imovine dok vlast čini SNSD i njegovi partneri.

“Dok moji ljudi sjede u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine i dok sam ja u Predsjedništvu BiH nećemo se pomaknuti nijedan korak prema integraciji BiH u NATO. NATO u posljednjih nekoliko mjeseci nije pomenuo riječ integracija, nego partnerstvo”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je NATO prošle godine jasno dao do znanja da će aktivirati Akcioni plan za članstvo /MAP/ pod uslovom da mu iz BiH bude dostavljen godišnji nacionalni plan /ANP/.

“Taj plan nije dostavljen, niti je NATO ikada potvrdio da je dobio ANP i da se radi o aktiviranju MAP-a. Mi smo u Programu reformi rekli da nema prejudiciranja članstva BiH u NATO-u i da će za svaku odluku o eventualnoj integraciji BiH u NATO biti potrebna nova odluka Predsjedništva i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Kroz to smo se odmakli od NATO-a”, pojasnio je Dodik.

Lider SNSD-a je kazao i da se danas u Banjoj Luci nije sastao s gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem.