Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Li Wenliang

Umro doktor koji je pokušao upozoriti na opasnost koronavirusa?

li-koronavirus-doktor

Od korona virusa do sada je umrlo više od 560 osoba

Kineski doktor koji je pokušao prvi da upozori na smrtonosni korona virus umro je od infekcije, objavili su kineski mediji.

Li Venlijang je radio kao oftamolog u Centralnoj bolnici u Vuhanu, a 30. decembra poslao je poruku kolegama u chat grupi upozorivši ih na epidemiju i posavjetovavši ih da nose zaštitnu odjeću kako bi izbjegli infekciju.

Poslije toga je priveden na razgovoru u policiji, gdje mu je rečeno da prestane, a lokalne vlasti prvo su pokušale da umanje ozbiljnost situacije, piše BBC.

Od korona virusa do sada je umrlo više od 560 osoba, a zaraženo je oko 28.000 u Kini.

Doktor Li je radio u središtu izbijanja epidemije u decembru, kad je primijetio sedam slučajeva virusa za koji je pomislio da liči na Sars – virus koji je doveo do globalne epidemije 2003. godine.

Smatra se da su slučajevi potekli sa pijace morske hrane Huanan u Vuhanu, a pacijenti su se našli u karantinu u ovoj bolnici.

On je 30. decembra poslao poruku kolegama ljekarima u chat grupi upozorivši ih na epidemiju i posavjetovavši ih da nose zaštitnu odjeću kako bi izbjegli infekciju.

Ono što doktor Li tada nije znao jeste da je otkrivena bolest jedna potpuno nova vrsta korona virusa.

Četiri dana kasnije, posjetili su ga zvaničnici Biroa za javnu bezbjednost koji su mu naložili da potpiše pismo. U pismu je optužen za „širenje lažnih vijesti” i da je „teško narušio javni red”.

„Ozbiljno vas upozoravamo: ako budete tvrdoglavi, sa ovolikom drskošću, i nastavite sa tom protivzakonitom radnjom, bićete izvedeni pred lice pravde – da li ste razumjeli?”

Ispod toga rukopisom doktora Lija stoji: „Jesam.”

On je bio jedan od osmero ljudi za koje je policija izjavila da se nalaze pod istragom zbog „širenja glasina”.

Krajem januara, doktor Li je objavio kopiju pisma na Veibu i objasnio šta se desilo. U međuvremenu, lokalne vlasti su mu se izvinile, ali to izvinjenje stiglo je prekasno.

Prvih nekoliko sedmica januara, zvaničnici iz Vuhana su insistirali na tome da samo oni koji su došli u kontakt sa zaraženim životinjama mogu da dobiju virus.

Nikakve smjernice nisu izdate za zaštitu doktora.

Ali samo sedam dana nakon što ga je posjetila policija, doktor Li je liječio ženu koja ja patila od glaukoma. On nije znao da je ona zaražena novim korona virusom.

U postu na Veibu on opisuje kako je 10. januara počeo da kašlje, sljedećeg dana je dobio temperaturu, a dva dana kasnije završio je u bolnici.

I njegovi roditelji su se razboljeli i bili prebačeni u bolnicu.

Tek je deset dana kasnije – 20. januara – Kina proglasila vanredno stanje zbog epidemije.