Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uhapšeni u akciji “Rez” trebali bi danas biti predati Tužilaštvu BiH

BiH

Specijalci upali u kuću osumnjičenog za terorizam

Nakon što su policijski službenici Federalne uprave policije (FUP), Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP) okončali operativnu akciju kodnog naziva “Rez”, uhapšenih 11 osoba trebalo bi krajem dana biti predato Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

To je Feni jutros potvrdio glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić, naglašavajući da će nakon što uhapšeni budu saslušani u državnom tužilaštvu biti poznato da li će biti zatražene mjere pritvora.

Ova jučerašnja akcija obavljena je po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Izvršeni su pretresi objekata na 13 lokacija na području Kantona Sarajevo. Uhapšeno je 11 osoba E.M. (1979.), K.M. (1978.), S.S. (1967.), B.D. (1968.), Z. A. (1979.), E.T. (1964.), P.D. (1985.), E.M. (1981.), N.Ć. (1974.), A.K. (1995.) i A.A. (1976.), svi nastanjeni u Sarajevu.

Uhapšene osobe su kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije, gdje će biti zadržane do predaje Tužilaštvu BiH.

Ovih 11 osoba dovode se u vezu s krivičnim djelom terorizma, finansiranja terorizma, pripremanja krivičnog djela, podstrekavanja i navođenja osoba na odlazak na strana ratišta, te u vezu s kršenjem Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH.