Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dan Hajrudina Šibe Krvavca: 13 filmskih klasika u visokoj rezoluciji

siba krvavac111

Bogat filmski program “Dan Hajrudina Šibe Krvavca”, jednog od najpoznatijih filmskih redatelja u BiH, održan je danas u Kinu Meeting point u organizaciji Udruženja redatelja i redateljica u BiH.

Publika je, naime, tokom dana mogla pogledati 13 filmskih ostvarenja Hajrudina Šibe Krvavca u restauriranoj verziji visoke rezolucije, među kojima i filmske klasike “Valter brani Sarajevo”, “Partizanska eskadrila”, “Diverzanti” i “Most”.

Predsjednica ovog udruženja Jasmila Žbanić istakla je značaj jednog od najvećih bh. filmskih autora u kojem mnogi vide uzor.

– Vrlo je važno za mlade da imaju mogućnost da gledaju restaurirane Šibine filmove u kinima, a danas je bilo divno kada su osnovci i srednjoškolci prošli jedan proces koji do sada nisu imali prilike – naglasila je.

Također je dodala da je Udruženje redateljica i redatelja BiH pokrenulo inicijativu da se sarajevska ulica, trg ili škola zove po ovom čuvenom redatelju, jer je, kako kaže, zaista bio velikan.

Jedan od svjedoka tog vremena i veliki prijatelj Krvavca, profesor Nenad Dizdarević, opisao ga je kao velikog gospodina i profesionalca.

– Naučio nas je mnogim stvarima, među kojima je i filmska etika koja se ne uči iz knjiga. Uvijek je govorio ako neko napravi dobar film, da je to dobro za sve nas i u toj rečenici se ogleda njegova etika – pojasnio je.

Također je dodao da je Krvavac bio jugoslavenski redatelj te da ga je raspad bivše Jugoslavije teško pogodio.

– Bio je jako bolestan, ali nije htio da napusti opkoljeno Sarajevo. Raspad Jugoslavije je ubrzao njegov kraj – rekao je profesor Dizdarević.