Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužiteljstvo BiH objavilo identitet uhapšenih trgovaca oružjem

BiH

sipa zapljena oruzja akcija lift

Nakon ispitivanja šest osumnjičenih za krijumčarenje oružja, tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera pritvora za četiri osumnjičena i prijedlog za određivanje mjera zabrane za dvojicu osumnjičenih.

Postupajući tužitelj, uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od mjesec  dana za osumnjičene Harisa Hadžića (rođenog 1983. godine u Travniku), Mustafe Šemića (rođenog 1959. godine u mjestu Kamena), Nikole Pandže (rođenog 1957. godine u mjestu Raška gora) i Muhameda Mehmetija ( rođenog 1978. godine u Sarajevu).

VEZANI TEKST Uhapšeno šest osoba na području Sarajeva, Mostara i Bugojna

Tužilac predlaže da se navedenima odredi mjera pritvora zbog okolnosti koje ukazuju da postoji opasnost od bjekstva osumnjičenih, kao i zbog osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, u nastojanju da ometu i onemoguće vođenje krivičnog postupka protiv njih, pokušali izvršiti uticaj na svjedoke, ali i zbog opravdane sumnje da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, mogli ponovo izvršiti isto ili slično krivično djelo.

Prijedlog za određivanje mjera zabrane postupajući tužilac je predložio u pogledu osumnjičenih Mensada Sijarića (rođenog 1961.godine u Godijevu) i Marija Prce (rođenog 1978.godine u Mostaru)

Predložene su mjere zabrane napuštanja boravišta i zabrana putovanja, zabrana korištenja lične karte za prelazak preko granice, te obaveza javljanja nadležnom policijskom organu po mjestu prebivališta jednom sedmično.

Osumnjičeni se terete da su počinili krivično djelo-neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. stav 1. Krivičnog zakona BiH.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora i mjera zabrane bit će upućen Sudu BiH.