Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jačine 5,1 stepeni Richtera

Veoma snažan zemljotres pogodio Iran, epicentar je bio u blizini nuklearke!

iran potres

Nuklearka u Bushehru, otvorena u augustu 2010. godine, nije samo prva nuklearna elektrana u Iranu, nego je u pitanju prvi civilni reaktor na Bliskom Istoku

Zemljotres jačine 5,1 stepen Rihterove skale pogodio je u petak ujutro regiju Irana u blizini prve nuklearne elektrane u državi.

Zemljotres se dogodio nešto iza pet sati ujutro po lokalnom vremenu, na 44 kilometra udaljenosti od grada Borazjan u provinciji Bushehr na dubini od 38,3 kilometara, javio je američki Geološki institut.

Nuklearna elektrana nalazi se na obali Irana jugozapadno od grada Borazjan, u blizini epicentra zemljotresa, ali za sada nema informacija da li je elektrana oštećena, javlja CNN.

Nuklearka u Bushehru, otvorena u augustu 2010. godine, nije samo prva nuklearna elektrana u Iranu, nego je u pitanju prvi civilni reaktor na Bliskom Istoku.

Iran je doživio mnogo potresa u prošlosti budući da je smješten između arapske i euroazijske tektonske ploče.

U novembru je stradalo najmanje pet osoba, dok je 330 povrijeđeno u zemljotresu jačine 5,9 stepeni koji se dogodio na sjeverozapadu Irana.

Prošle godine, u zemljotresu koji se dogodio u blizini granice između Irana i Iraka, stradala je 361 osoba. Više od 400 ljudi je poginulo, a na hiljade je povrijeđeno u zemljotresu jačine 7,3 stepena Rihterove skale u novembru 2017. godine.

Najviše poginulih u Iranu bilo je 2003. godine kada je zemljotres jačine 6,6 stepeni pogodio jugozapadni grad Bam u kojem je poginulo oko 26.000 ljudi.