Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH

Tokom 2019. godine uništeno 3.600 komada i dijelova oružja

ermin pesto (1)

Dvije akcije uništavanja malog i lakog oružja obavljene su uz podršku Evropske unije, UNDP-a, Regionalnog centra za kontrolu malog i lakog oružja (SEESAC) i OSCE-a

Koordinacioni odbor za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja tokom 2019. godine u saradnji sa policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini realizovao je dvije akcije uništavanja malog oružja i lakog naoružanja. Tom prilikom prikupljeno je i uništeno 3.600 komada i dijelova oružja, javlja Anadolu Agency (AA).

“U protekle četiri godine ukupno je uništeno oko 20.000, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na period 2013-2016. godina, kada je uništeno ukupno 11.000 komada i dijelova malog i lakog oružja. Ovo je rezultat uspješnog rada svih policijskih agencija u BiH u borbi protiv ilegalne trgovine. U vezi sa uništavanjem viškova naoružanja u posjedu Oružanih Snaga BiH, tokom 2019. godine, Ministarstvo odbrane BiH je uništilo 1.255,4 tona municije koja je oglašena kao nestabilna“, kazao je Ermin Pešto, Državni koordinator i pomoćnik ministra sigurnosti za opštu i graničnu sigurnost BiH.

Dodao je da su dvije akcije uništavanja malog i lakog oružja obavljene uz podršku Evropske unije, UNDP-a, Regionalnog centra za kontrolu malog i lakog oružja (SEESAC) i OSCE-a.
Pešto je istakao da je sljedeća važna oblast jačanje kapaciteta policijskih agencija u dobri protiv ilegalne trgovine oružjem. Riječ je projektu jačanja kapaciteta Granične policije BiH – CIAT, koji se sastoji od četiri komponente, a to su: izrada standardnih operativnih procedura, edukacija, opremanje i praktičan rad na terenu.

“Od septembra 2017. do kraja 2018. godine edukovano je oko 1.500 policajaca, donirano opreme vrijedne 346.000 eura. U više od deset slučajeva zahvaljujući edukaciji i novoj opremi pronađeni su droga i oružje. Ukupna vrijednost projekta je 800.000 eura, a sredstva nam je donirala Savezna Republika Njemačka. U januaru 2019. godine počela je druga faza projekta kojom će do 2021. biti edukovano oko 2.000 policijskih službenika na svim nivoima BiH. U ovoj fazi biće urađena i analiza zelene granice i edukovano između 200 i 300 policijskih službenika za nadzor državne granice“, rekao je Pešto.

Kazao je i da su uz podršku SEESAC-a i Evropske komisije poboljšani infrastrukturni uslovi na sedam lokacija za čuvanje, skladištenje i uništavanje malog i lakog oružja u policijskim agencijama.

“U saradnji sa OSCE-om nastavljamo da redimo na rješavanju problema skladištenja malog i lakog oružja u policijskim agencijama pa smo zato uradili analizu na još 29 lokacija. Od analiziranih 29 lokacija planiramo da poboljšamo infrastrukturu na deset lokacija“, ističe Pešto te dodaje da se kroz spomenuti projekat bave i korištenjem službenih pasa u detekciji ilegalnog oružja.

Prema Peštinim riječima u BiH je u 2019. godini ukupan broj registrovanog oružja 278.272, a Koordinacioni odbor je krajem 2017. godine proveo internetsko istraživanje radi bolje razumijevanja percepcije javnosti o sigurnosti, upotrebi i posjedovanju vatrenog oružja te o izloženosti oružanom nasilju. Prezentacija rezultata istraživanja javnosti očekuje se naredne godine.

Kazao je i da su tokom 2018. godine na granici zaplijenjene dvije puške, četiri pištolja i 921 komad municije, a u prvih šest mjeseci ove godine dva komada oružja i 14 grama eksploziva.

“U proteklom periodu radili smo i na usklađivanju zakonodavstva o oružju, upotrebi civilnih eksploziva i prekursora sa EU direktivama. U sklopu realizacije te aktivnosti, u saradnji sa SEESAC-om održane su tri radionice. Rezultat toga je izrađen model Zakona o oružju Unsko-sanskog kantona koji je u najvećoj mjeri usklađen sa izmjenama direktive o oružju iz 2017. godine. Ovaj zakon će poslužiti kao model za usklađivanje ostalih 11 zakona u BiH“, naglasio je Pešto.

Na kraju je kazao da je BiH u proteklom periodu radila na provedbi “Mape puta za održivo rješenje za suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malim i lakim oružjem na Zapadnom Balkanu“, dokumenta koji je usvojen na samitu u Londonu 2018. godine. BiH je o rezultatima i napretku u provođenju “mape puta“ izvijestila na dva regionalna sastanka u Sarajevu i Tirani. Prema Peštinoj tvrdnji Koordinacioni odbor je u regionu prepoznat kao važan partner u spomenutoj oblasti.