Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

intervju za "srpski list"

Dodik: Ma kakav “Dejton dva”, nema ništa od toga, s tim nam “zavrću ruke”

dodik33422

Treba da se omogući Hrvatima da imaju svoj entitet. RS treba slobodno da odlučuje o svom statusu, a Bošnjaci bi mogli da se organizuju u dijelu koji kontrolišu i to nazovu Bosnom

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da BiH nema budućnost i da ide u propast, te da je nezabilježeno u svijetu da jedna zemlja godinu dana nakon izbora nema formiranu vlast.

Prema njegovim riječima, “BiH ovakva kakva je, nije trebalo ni da postoji, jer bi razvoj zasebnih zajednica i država – Republike Srpske, Herceg-Bosne i Bosne, bio uspješniji i imali bi daleko više napretka”.

“Treba da se omogući Hrvatima da imaju svoj entitet. RS treba slobodno da odlučuje o svom statusu, a Bošnjaci bi mogli da se organizuju u dijelu koji kontrolišu i to nazovu Bosnom”, kaže Dodik u intervjuu za Srpski list, novine koje izlaze na ćiriličnom pismu u Australiji.

On je rekao da bi BiH imala budućnost samo “kada bi se poštovao Dejtonski sporazum, kada bi se vratile otete nadležnosti entitetima, kada bi političko Sarajevo konačno shvatilo da BiH nije samo muslimanska, odnosno bošnjačka, te da tu žive i Srbi i Hrvati i ostali”.

“Ne može Sarajevo nametati Banjaluci i Mostaru pravila ponašanja. Njihov prvenstveni cilj je uništenje RS ili njeno pretvaranje u praznu ljušturu. To neće moći. RS je svoju državnost unijela u Dejtonski sporazum, ona je postojala prije dejtonske BiH. RS je stvorena voljom srpskog naroda 9. januara 1992. godine i Dejtonski sporazum je priznao njeno postojanje”, ustvrdio je Dodik.

On je rekao da je u sadašnjim okolnostima RS samo na gubitku u svakom pogledu, jer je stopira nivo BiH.

Na konstataciju da srpsko nacionalno pitanje na Balkanu nije riješeno, te da li je neminovno ujedinjenje RS i Srbije, Dodik je rekao da su “Kosovo i Metohija važno svesrpsko pitanje, ne samo zbog toga što je to kolijevka srpstva i zbog kosovskog mita, nego i zbog nepravde koja je načinjena toj južnoj srpskoj pokrajini i primjene različitih standarda”.

“Kosmetu se dozvoljava pravljenje neke takozvane nezavisna država, a nama u RS se poručuje da ćutimo. Zašto da ćutimo? Zato što je tu nadomak RS, na Kosmetu važe jedna pravila, a kod nas druga? Pitanje Kosmeta i Srbije ne može se posmatrati odvojeno od pitanja RS i BiH. Mi pažljivo pratimo dešavanja na Kosmetu i koliko vidimo Kosovo i Albanija se sve više integrišu. Lijepo, nemamo ništa protiv. Ali, zašto onda Srbi nemaju pravo da se integrišu”, upitao je Dodik.

Na pitanje je li “Dejton dva” rješenje, Dodik je rekao da nema nikakvog “Dejtona dva”, ističući da je ta ideja motivisana isključivo time da bude ukinut Dejtonski sporazum i da se obezbijedi unitarna BiH.

“To je samo jedna od ispraznih inicijativa koju plasira političko Sarajevo i dio međunarodne zajednice da bi nama iz RS `zavrtali ruke`. Od `Dejtona dva` nema ništa. Imamo Dejtonski mirovni sporazum, vratite se njegovom izvornom obliku i možemo nešto raditi, sve ostalo je unaprijed osuđeno na propast, jer BiH kao vještačka tvorevina i projekat stranaca nema budućnosti”, poručio je Dodik.