Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banja Luka

Obilježena 78. godišnjica ustanka naroda BiH protiv fašizma

banja luka antifasizam (4)

Obilježavanju, pored zvaničnika, prisustvovao je i veliki broj građana

Polaganjem vijenaca i kulturno-umjetničkim programom danas je na spomeniku palim Krajišnicima na Banj brdu u Banjoj Luci obilježena 78. godišnjica ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma, javlja Anadolu Agency (AA).

Obilježavanju, pored zvaničnika, prisustvovao je i veliki broj građana.

Rade Džajić, predsjednik SUBNOR-a Banjaluka, koji je učestvovao u oslobođenju Banjaluke izrazio je zadovoljstvo što se na ovoj lokaciji današnji datum obilježava na adekvatan način jer su na ovom mjestu održane tri sjednice pokrajinskog komiteta Komunističke partije i oblasnog komiteta i 8. juna 1941. pod rukovodstvom Đure Pucara Starog donesena odluka da se diže ustanak.

“Imao sam 18 godina kada je oslobađana Banja Luka, a stupio sam u partizane kada mi je bilo 15 godina”, kazao je Džajić.

Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske rekao je da je u pitanju značajan datum za srpski narod, jer su Srbi bili nosioci antifašističkog pokreta na ovim prostorima.

“Srpski narod na ovim prostorima je stradao iz razloga što je monstruozna fašistička tvorevina na ovim prostorima tada egzistirala, Nezavisna država Hrvatska koja je imala namjeru da fizički u potpunosti uništi srpski narod na ovim prostorima”, kazao je Milunović.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banje Luke, rekao je da Banja Luka sa ponosom obilježava današnji dan te je podsjetio da je u Narodno-oslobodilačkoj borbi s banjalučkog kraja učestvovalo oko 3.000 boraca, a procjene su da je poginulo preko 1.000 boraca.

“Banja Luka je dala 21 narodnog heroja”, kazao je Radojićić i podsjetio da je ogroman broj stradalog civilnog stanovništva tokom Drugog svjetskog rata.