Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Yee: BiH mora ići u smjeru u kojem ide i ostatak regiona

BiH

hoyt

Bosna i Hercegovina što prije mora provesti ekonomske, socijalne i političke reforme kako bi mogla parirati zemljama Evropske unije (EU), kazao je danas u Bruxellesu zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Hoyt Yee.

Obraćajući se novinarima pred početak konferencije povodom 20. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma Yee je istakao da je BiH, uprkos problemima, napravila napredak na putu prema evropskoj budućnosti.

“Ipak, toliko toga je preostalo, još posla je potrebno uraditi. Fokus mora biti na reformama koje će BiH napraviti zemljom koja je sposobna da se integriše ostatku Evrope, sa euroatlantskim institucijama. To će ohrabriti mlade ljude da ostanu u BiH, da ne idu u zemlje Zapadne Evrope ili drugdje kako bi našli priliku da rade. BiH mora se kretati u istom smjeru u kojem ide region, vidimo da se Crna gora, Albanija, Hrvatska naravno, Srbija i Kosovo približavaju NATO-u i članstvu u EU”, podsjetio je Yee.

Međunarodna zajednica, kako je naglasio, želi dati podršku BiH u procesu eurointegracija, ali mora vidjeti partnerstvo bh. vlada i političkih lidera u BiH.

“Naši ciljevi su da sarađujemo sa EU da BiH postigne neophodne reforme kako bi se mogla pridružiti NATO-u i EU. Nismo oni koji će odlučiti koje su to reforme, građani i vlast su ti koji moraju usaglasiti kakvu zemlju zapravo žele. To se mora naravno uraditi u saradnji sa Evropskom unijom. Ono što je važno je da se liderstvo fokusira na ono šo je zapravo važno, više poslova, bolji rad vlada, bolje investiciono okruženje”, istakao je Yee.

U toku je konferencija “Evropska budućnost BiH – 20 godina nakon Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma“ kojoj prisustvuju članovi Predsjedništva BiH te brojni evropski zvaničnici.