Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kubat: Zadovoljni smo dinamikom izgradnje roditeljske kuće

roditeljska-kuca111

Udruženje “Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH” zadovoljno je realizacijom i dinamikom radova na izgradnji kuće za roditelje djece oboljele od raka na lokalitetu Jezero u Sarajevu, ali još ne mogu precizirati datum završetka radova.

– Trenutno se radi na unutrašnjim finim radovima. Potrebno je pribaviti i sve saglasnosti za energente. U ovom momentu ne možemo reći tačan datum otvaranja, ali svakako da činimo sve da bismo što prije završili i omogućili roditeljima da usele u objekt – kazao je Feni projekt- menadžer Fikret Kubat.

Izgradnja roditeljske kuće započela je u martu 2014. godine. Kubat podsjeća da je Univerzitetski klinički centar Sarajevo dodijelio zemljište za izgradnju tog objekta, domaće institucije, Islamska zajednica u BiH, domaće kompanije, međunarodne organizacije iz Kuvajta, Kraljevine Saudijske Arabije, Evrope i bh. građani pomogli su da se osiguraju sredstva i za to su im, kaže, zahvalni.

Stručnjaci smatraju da na procent izlječenja značajno utječe blizina roditelja i bliskih srodnika oboljele djece što govori o značaju projekta izgradnje roditeljske kuće.

Taj objekt namijenjen je za smještaj roditelja djece oboljele od raka koji dolaze izvan Kantona Sarajevo. Na površini od 666 kvadratnih metara objekt će imati suteren, prizemlje i tri sprata, u njemu će biti deset apartmana, multifunkcionalna prostorija s igraonicom i dnevnim boravkom, zajednička kuhinja i trpezarija, multifunkcionalna sala, te prostorije za Udruženje.

Za projekt “Roditeljska kuća”, koji se realizira na inicijativu roditelja djece oboljele od malignih oboljenja šefica Pedijatrijske klinika UKCS-a Senka Mesihović-Dinarević kaže da je izuzetno pohvalan i omogućit će djeci da u tim teškim trenucima budu uz roditelje i/li bliske srodnike i tako bolest lakše prevladaju.

Mesihović – Dinarević kaže Feni da će, u godinama koje slijede, njihov prioritet biti i izgradnja paviljona za majke pratilje te zgrade dječije hirurgije.

Ističe da je financiranje uvijek najveći problemi. Idejni projekt za paviljon za majke pratilje dobili su kao donaciju od arhitekte Seada Gološa, a u toku je izrada glavnog projekta. Za dječiju hirurgiju aplicirali su kod Saudijskog fonda.

– Išla sam u Ambasadu Turske, stupila u vezu i s Ambasadom SAD-a ne bi li nam pomogli da ovu priču i zaokružimo, mislim da je i vrijeme za to. Obje zgrade su u relativno dobrom stanju, a pregledali su ih i naši statičari i arhitekte – kazala je. Podsjeća da je Turska razvojna agencija (TIKA) pomogla u rekonstrukciji zgrade Pedijatrijske klinike.

I za zgradu dječije hirurgije, preko puta Pedijatrijske klinike, završen je idejni projekt. U planu je izrada glavnog projekta. Predviđeno je da zgrada dječije hirurgije bude pod istim krovom i toplim hodnikom povezana sa zgradom Pedijatrijske klinike. Imat će tri operacione sale, postintenzivnu njegu.

– Tako će za djecu, od rođenja do 18 godina, biti omogućena puna usluga na tom lokalitetu – kazala je. Podsjetila je da već šest godina na tom lokalitetu djeluju Ginekološko-akušerska klinika i Pedijatrijska klinika, a osposobljavanjem zgrade dječije hirurgije i izgradnjom paviljona za majke pratilje bio bi zaokružen tzv. centar za majku i dijete.

Istaknula je da je za njih ova godina bila uspješna posebno stoga jer je urađena i autologna transplantacija matičnih ćelija čime je, osim koristi za pacijenta, ostvarena i značajna ušteda zdravstvu.

Na Pedijatrijskoj klinici UKCS-a liječe se trenutno oko 100 pacijenta, na hematoonkologiji 18. Na klinici je i 40 majki.