sad znamo i zašto
Ovih 10 namirnica kardiolozi nikada ne jedu
Postoje namirnice koje nikada nisu na njihovom jelovniku
Iz dana u dan kardiolozi svjedoče učincima koje loša prehrana ima na zdravlje srca njihovih pacijenata. I dok je povremeno uživanje u nekim namirnicama u redu – čaša crnog vina petkom, desert nakon nedjeljnog ručka – postoje namirnice koje nikada nisu na njihovom jelovniku.
1. Mesne prerađevine
Slanina, šunka, hrenovke i kobasice svakodnevno su na jelovniku većine ljudi, ali kardiolozima ne pada na pamet da ih konzumiraju.
“Ovi su proizvodi riznica zasićenih masti, a već i vrapci na grani znaju da su usko povezani uz bolesti poput zastoja srca i karcinoma”, podsjeća dr. Jennifer Haythe, kardiolog i profesor na sveučilištu Columbia Presbyterian u New Yorku.
Šta su zapravo mesne prerađevine?
Radi se o mesu koje je soljeno, sušeno, fermentirano ili dimljeno kako bi mu se produžio rok trajanja. Iako su ove namirnice brze i praktične za pripremu, hemikalije i natrij koji se koriste u mesnim prerađevinama štetni su za srce, posebno ako se konzumiraju u većim količinama.
2. Crveno meso
Izdašan i sočan odrezak nadjeven gljivama i sotiran na maslacu obrok je u kojem ćete uživati u posebnim prigodama. „Taj ukusni odrezak na vašem tanjiru pun je zasićenih masti, holesterola i soli“, kaže dr. Haythe.
Jedite crveno meso jednom mjesečno, a kada ga jedete uvijek birajte nemasne komade. Tokom pripreme koristite začinsko bilje za okus, a izbjegavajte maslac, umake na bazi vrhnja i druge teške dodatke.
3. Kokice i čips
Ništa lakše nego pojesti XXL vrećicu čipsa ili kokica dok gledate omiljeni film. Ko tada razmišlja o trans-mastima, natriju i ugljikohidratima!? Jedno istraživanje pokazalo je da 99,2 posto ljudi u svijetu konzumira više od 2000 mg natrija dnevno (većina zdravstvenih organizacija ne preporučuje više od 1500). Osobe koje konzumiraju više od 2000 mg završit će u statistici kao jedna od deset osoba koje umiru od kardiovaskularnih bolesti. Znači li to da morate u potpunosti odustati od kokica i čipsa?
Pokušajte se prebaciti na čips koji ćete sami ispeći i neslane kokice bez dodanog maslaca. Da biste pojeli razumnu količinu, ostavite vrećicu čipsa ili kokica u kuhinji i odmjerite količinu u manjoj zdjelici.
4. Pizza
Sedmični izlazak s društvom na pizzu, nešto je čemu se većina nas raduje. Nažalost, ono što nam se servira u pizzeriji je “divovski ugljikohidrat punjen solju i topljenim sirom”, upozoravaju liječnici.
Ne morate odustati od svoje omiljene večeri u sedmici, ali pokušajte naručiti zdraviju verziju svoje omiljene hrane ili – još bolja ideja – sami kod kuće pripremite pizzu. “Koristite brašno od cjelovitih žitarica, maslinovo ulje i svježi kozji sir”, preporučuje dr. Haythe.
5. Dijetni sokovi
Pitate li kardiologe, obični sokovi bolji su odabir od dijetnih verzija. “Aspartam u dijetnim sokovima gori je od šećera ili visokog fruktoznog kukuruznog sirupa i može u vama potaknuti žudnju za slatkim”, upozorava dr. Sindhu Koshy, kardiolog u bolnici Ascension St. John Macomb Oakland u Michiganu. Sva istraživanja pokazuju da je udio pretilih ljudi u zapadnoj civilizaciji sve veći, što znači i veći rizik od bolesti srca, moždanog udara, visokog krvnog pritiska, dijabetesa…
6. Dodana sol (nakon kuhanja)
Čini se da naši okusni pupoljci nisu zadovoljni dok ne začinimo hranu s još malo soli kad je već u tanjiru, međutim takva navika vodi u probleme s krvnim pritiskom. Ako vam je krvni pritisak previsok, vaše će se arterije suziti i otvrdnuti, što je siguran put u neku od bolesti srca i krvnih žila.
“Nevažno je držite li u soljenci himalajsku, ružučastu sol ili cvijet soli – ako u sebi ima naziv sol, nije dobra za vas!”, upozorava dr. Koshy.
Borite li se s visokim krvnim pritiskom , ograničite unos soli i počastite svoje nepce (i srce!) začinima poput kima, curryja, češnjaka, ružmarina, cimeta itd. Mogli biste se iznenaditi kakav učinak ima ova promjena na vaš krvni pritisak.
“Kada pacijenti s visokim krvnim pritiskom izbace sol iz svoje prehrane, njihov krvni pritisak može se do te mjere normalizirati da više nemaju potrebu za lijekovima”, kaže dr. Koshy.
7. Žitne pahuljice i druge žitarice iz kutija
Šećer je loš za vaše zube i opseg struka, a ni vaše srce ga ne voli. Istraživanje provedeno 2014. godine pokazalo je da osobe koje konzumiraju 17 do 21 posto kalorija iz dodanih šećera imaju 38 posto veći rizik od smrti uslijed bolesti srca u usporedbi s osobama koje konzumiraju 8 posto kalorija iz dodanih šećera.
Kad doručujete žitne pahuljice ili bilo koje žitarice s dodanim šećerom to je kao da jedete slatkiše. Raste vam šećer u krvi, trigliceridi i holesterol, upozoravaju liječnici. Odaberite žitarice sa što manje dodanog šećera ili, još bolje, jedite zobenu kašu. Možete je jesti svaki dan, a u nju dodajte svježe voće umjesto sušenog jer i ono sadrži više šećera.
8. Bijeli hljeb
Bijeli hljeb, tjestenina i bijela riža su namirnice koje kardiolozi izbjegavaju u širokome luku. “Možda o tome ne razmišljate dovoljno, ali cilj vam treba biti da smanjite količinu škroba iz namirnica od bijelog brašna ili rafinirane riže jer se one u vašem tijelu samo pretvore u šećer“, upozorava dr. Koshy. Odaberite hljeb i tjesteninu od cjelovitih žitarica – sadrže više vlakana od bijelih sorti i sporije se probavljaju pri čemu se regulira nivo šećera u krvi.
Cjelovite žitarice daju više vlakana, što vam pomaže da se duže osjećate sitima, tako da je manja vjerovatnost da ćete doživjeti nagli pad šećera i posegnuti za više slatkih zalogaja između obroka.
9. Energetska pića
Većina energetskih pića reklamira se kao zdrav način za vraćanje energije. Nevolja je u tome što se nekoliko sastojaka, poput guarane i taurina, promoviraju kao prirodni pojačivači energije. Pomiješajte ove sastojke s kofeinom i vaši otkucaji srca naglo će porasti.
“Mnoga energetska pića sadrže tako veliku količinu kofeina da mogu izazvati i aritmiju. Energetsko piće, zajedno s nedostatkom sna, što je općenito razlog zbog kojeg ih ljudi uzimaju, loša je kombinacija za vaše srce”, upozorava dr. Nicole Weinberg, kardiolog i direktor Centra za zdravlje ženskog srca u Santa Monici.
10. Piletina pohana u dubokom ulju
Neka se javi ko ne voli pohovanu piletinu! „Loša je za opseg vašeg struka, a slijedom toga i za vaše srce, a usto dovodi oksidanse u vaš organizam”, kaže dr. Weinberg. Oksidansi su glavni neprijatelji antioksidansima. Za pohovanje je potrebno vruće ulje koje mijenja strukturu vitamina i antioksidansa u hrani. Ne samo da dobivate dodane masnoće i kalorije, već i oksidanse koji oštećuju stanice u vašem tijelu.