Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Indikator.ba

Uručena priznanja za najbolje poslovne poteze u 2018.

nagrada registar 3

Obrazlažući rad na projektu Hajdar Arifaić, vođa projekta “Poslovni potez godine”, kazao je da izbor napravljen na bazi analize više od 2.000 poslovnih informacija objavljenih u medijima, na portalima kompanija, poslovnih i lokalnih zajednica

Poslovni portal Indikator.ba u partnerstvu sa Privrednom komorom Federacije BiH uručio je danas priznanja za Najbolji poslovni potez u 2018. godini na prigodnoj svečanosti u upriličenoj u Vanjskotrgovinskoj komori/Privrednoj komori Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Plakete za Najbolji poslovni potez u Bosni i Hercegovini dodijeljene su AS Holdingu iz Tešnja, Euro-Asfaltu i Gradu Prijedoru, za najboljki potez u finansijskom sektoru Raiffeisen banci BiH, Centralnoj banci BiH i Finansijsko-informatičkoj agenciji FBiH, a za potez u regiji jugoistočne Evrope Agrokoru (Hrvatska), Vladi Albanije i Rudarsko-topioničkom kombinatu Bor (Srbija).

U prigodnom obraćanju na svečanosti Mirsad Jašarpahić, potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH, izrazio je zadovoljstvo što su među dobitnicima priznanja i članice Komore, te kazao kako svaku treba priliku koristiti da se plasiraju uspješne priče o kompanijama koje realiziraju projekte, zapošljavaju nove radnike, donose benefite društvu, kao i o institucijama koje uređuju finansijski sektor.

Glavni i odgovornik urednik Indikator.ba izrazio je zahvalnost što ovogodišnju dodjelu priznanja portal realizuje u partnerstvu sa Privrednom/Gospodarskom komorom FBiH.

-Drago mi je što smo na jednom mjestu okupili neke veoma važne poslovne i druge ljude, od kojih neke i ne viđamo često u dnevnicima na TV-u, na stranicama news portala ili u drugim medijima, ali koji svojim djelovanjem i dostignućima daju obol jedne bolje Bosne i Hercegovine, a čijeg postojanja u moru negativističkih vijesti često nismo ni svjesni, istakao je, između ostalog Simić.

Obrazlažući rad na projektu Hajdar Arifaić, vođa projekta “Poslovni potez godine”, kazao je da izbor napravljen na bazi analize više od 2.000 poslovnih informacija objavljenih u medijima, na portalima kompanija, poslovnih i lokalnih zajednica. U najužem izboru našlo se šesnaest poslovnih odluka kreiranih na području cijele BiH.

Plaketa za Najbolji poslovni potez u BiH uručena je Rusmiru Hrviću, predsjedniku Uprave AS Holdinga iz Tešnja, za akvizicije Zeničke industrije mlijeka i tuzlanske Solane, te kupovinu imovine Agrokomerca i uspostavljanje “AC Fooda”.

– Solanu Tuzla i brend tuzlanske soli prepoznali smo kao bitan brend u ostvarenju vizije AS holdinga, a to je da bude među prvih pet proizvođača prehrambenih proizvoda u jugostočnoj Evropi, kazao je Hrvić preuzimajući nagradu te je izrazio zahvalnost portalu Indikator.ba i uposlenicima holdinga koji su pomogli da se postigne uspjeh.

Posebno govoreći o Solani, otkrio je da je preuzimanje dionica ove kompanije putem berze trajalo devet godina.

Euro-Asfaltu iz Sarajeva je priznanje je dodijeljeno za prijevremeni završetak podravske autoceste između Draženovaca i Gruškovja u Sloveniji te dobijanje novog posla u Hrvatskoj vrijednog 63 miliona KM, kao i za uspješan nastavak radova u Crnoj Gori. Budući da niko od predstavnika Euro-Asfalta nije prisustvovao svečanosti, priznanje će biti uručeno naknadno.
Nagrada u ovoj kategoriji ranije je, u sklopu nedavno održanog Jahorina ekonomskog foruma, uručena Gradu Prijedoru za njegovu spremnost za prihvatanje investitora koji su najavili otvaranje velikog broja novih radnih mjesta u ovom gradu, a prije svega u pogonima Calzedonije i Kolektora.

Najbolje poslovne poteze u sektoru finansija u BiH, po mišljenju analitičara Indikator.ba, kreirali su Raiffeisen banka BiH za uvođenje usluge “m-plati”, beskontaktnog plaćanja na prodajnim mjestima putem mobilnog telefona u saradnji sa kartičarskom kućom Visa, prvog takve vrste u Bosni i Hercegovini te Centralna banka BiH i Finansijsko-informatička agencija FBiH za sređivanje stanja u poslovnim registrima u BiH, važnom segmentu poslovnog okruženja.

U obraćanju nakon primitka nagrade guverner Centralne banke BiH Senad Softić kazao je da CBBiH radi brojne stvari koje su od opšteg interesa, i sva poboljšanja, koja možda na prvi pogled nisu potpuno uočljiva prosječnom građaninu, doprinose stabilnosti finansijskog sistema. Jedno od tih područja je i održavanje platnih sistema koji su važan dio finansijske infrastrukture.

“Stoga smo sretni i ponosni kada profesionalna zajednica i stručna javnost prepozna naše doprinose”, rekao je guverner Softić.

On je dodao da je dograđeni registar donio je nova tehnološka rješenja, veći broj podataka i nove funkcionalnosti.
“Novost je da su sada u registru svi računi poslovnih subjekata, dok je prije sadržavao samo transakcijske račune. Nadalje, registar je na principu rada u realnom vremenu, što podrazumijeva da se podaci prikupljaju stalno u toku radnog vremena i kao takvi se obrađuju”, istakao je, između ostalog, Softić.

Esad Mahmutović, direktor Finansijsko-informatičke agencije, kojemu je priznanje dodijeljeno za dogradnju poslovnih registara i uvođenje red-portala, svojevrsnog “stuba srama” za kompanije koje ne posluju po zakonu, naglasio je u obraćanju da iskustva koja je stekao tokom togodišnjeg boravka u Australiji primjenjuje u Bosni i Hercegovini.

-Uveo sam inovacije, ali nisam znao kakve će implikacije imati na okruženje. Međutim, kada sam dobio informaciju da je to veoma bitno, značajno smo unaprijedili red portal. U Australiji postoji crvena knjiga u kojoj se nalaze građani koji ne plaćaju režije, što znači da ne mogu dobiti kredite i slično. Ja sam po uzoru na tom odlučio da se firme koje ne poštuju zakonske propise nađu na red portalu. To su firme koje ne predaju finansijske izvještaje, firme koje ne vode račune u skladu sa zakonom, itd. Napravili smo sada da se red portal može pretraživati po bilo kojem parametru – opštinama, kantonima, privrednim granama, djelatnostima… On je, po mom mišljenju, veoma bitan jer kada hoćete s nekim potpisivati ugovor možete provjeriti da li regularno posluje, kazao je Esad Mahmutović, direktor FIA-e.

U ime Agrokora, priznanje za postizanje sudske nagodbe povjeriocima, a čime su spašeni i mnogi dobavljači u Bosni i Hercegovini, primila je izvršna direktorica u Konzumu u Bosni i Hercegovini Nedeljka Bilić. Ona je zahvalila portalu Indikator.ba što je prepoznao važnost nagodbe sa vjerovnicima i Agrokoru, odnosno po novom Fortenova grupi, dodijelio nagradu, te je čestitala i svim dobitnicima na priznanjima.

Generalni počasni konzul Republike Albanije u Bosni i Hercegovini izrazio je zahvalnost portalu Indikator.ba i Privrednoj komori FBiH, ali i svima onima koji su učestovali u odlučivanju da albanska vlada, za odluku o zatvaranju kladionica i kazina u zemlji, bude jedan od dobitnika ovog, kako je rekao, eminentnog priznanja.

– Bilo mi je drago čuti obrazloženje i ja na to nemam šta puno dodati, osim da kažem da su ti potezi idu ka zaštiti domaćeg budžeta, prvenstveno ka zaštiti budžeta onih koji najmanje imaju i ka zaštitu onih lakoumnih koji misle da će preko tih kladionica brzo doći do zarade, istakao je, između ostalog, Muharem Zejnulahu, generalni počasni konzul Republike Albanije u Bosni i Hercegovini.

“Izbor najboljeg poteza” je nezavisni, neprofitni projekat koji je portal Indikator. ba pokrenuo 2014. godine.
Najbolje poslovne odluke biraju uz pomoć stručnih konsultanata a na osnovu kriterija utvrđenih u pravilniku o dodjeli priznanja.