Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trst

Na sastanku Srednjoeuropske inicijative potvrđena važnost proširenja EU na zapadni Balkan

IMG-20190612-WA0026

Deklaracija ohrabruje Bosnu i Hercegovinu na putu ka ostvarivanju kandidatskog statusa za članstvo u EU

Talijanski ministar vanjskih poslova Enzo Moavero Milanesi bio je domaćin 30. godišnjeg ministarskog sastanka Srednjoeuropske inicijative (CEI) organiziranog u Trstu pod talijanskim predsjedanjem CEI 2019. Na inicijativu Italije, CEI je utemeljena u studenom 1989. kako bi, na kraju hladnog rata u Europi, ponudila forum za dijalog i platformu za operativnu suradnju kroz projektno usmjerene aktivnosti u regiji. Ministar Moavero Milanesi podsjetio je da je CEI izvorna i konsolidirana skupština zemalja Srednje i Istočne Europe i Balkana, kao i idealan i operativni most između ljudi i vlada na znatno velikom području ovog kontinenta.

Događaju su nazočili ministri vanjskih poslova Albanije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Poljske, Češke, Rumunjske, Srbije, Slovačke, Slovenije, Ukrajine i Mađarske, kao i predstavnici regionalnih i međunarodnih organizacija, uključujući i Vijeće za regionalnu suradnju.

Na kraju, nazočni ministri potpisali su Tršćansku deklaraciju, dokument od deset točaka čiji je cilj potvrditi spremnost država članica da pojačaju svoju suradnju u ključnim pitanjima kao što su sigurnost, uključujući cyber sigurnost i borbu protiv terorizma i međunarodnog kriminala, borba protiv korupcije, vladavina prava i projekti povezivanja u energetskom i transportnom sektoru radi promicanja održivog razvoja.

Deklaracija također potvrđuje važnost proširenja Europske unije na regiju Zapadnog Balkana i, između ostalog, ohrabruje Bosnu i Hercegovinu na putu ka ostvarivanju kandidatskog statusa za članstvo u EU.