Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NATO sutra raspravlja o Crnoj Gori, Makedoniji BiH i Gruziji

Douglas-Lute123

Očekuje se da će ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a, na sutrašnjem sastanku Sjevernoatlantskog pakta donijeti pozitivnu odluku o pozivu za članstvo Crne Gore u najvećem vojno-političkom savezu na svijetu, ali i raspravljati o Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Gruziji, najavio je američki ambasador u Alijansi Daglas Lut.

– Nezavisno s odlukom o Crnoj Gori, postoje još tri zemje koje su izrazile jasnu namjeru da se priključe NATO-u. Mislim da će ministri razgovarati i o napredovanju tri druga kandidata. To su Gruzija, Bosna i Hercegovina i Makedonija – rekao je Lut.

Kao što je poznato, očekuje se da će ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a, uprkos laganomm protivljenju Francuske, sutra uputiti poziv za članstvo Crnoj Gori zbog geostrateškog interesa, iako se ta zemlja nalazi u teškoj političkoj krizi i ne zadovoljava mnogo političkih kriterijuma za članstvo u najvećem vojno-političkom savezu na svijetu.

Očekuje se da će se ovaj poziv pretvoriti u članstvo Crne Gore u NATO-u do samita u Varšavi u junu sledeće godine, s ciljem da proširenje ne bude tema na Samitu jer će tako morati da se potvrdno odluči o prijemu Makedonije, prenosi agencija MIA.

Makedonija ispunjava sve uslove da postane članica NATO-a još od 2008., kada je u zaključcima NATO samita u Bukureštu, rečeno da će se pridružiti NATO-u “kada se riješi problem imena zemlje s Grčkom.”

Zbog grčkog veta makedonski ulaz u NATO Alijansa izbjegava temu proširenja na zvaničnim samitima zbog čega se i očekuje da će se prijem Crne Gore dogoditi prije sljedećeg samita u Varšavi, jer prema presudi Međunarodnog suda pravde u Haagu od 2011. godine, Grčka ne smije da blokira članstvo Makedonije u NATO.