Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ombudsmeni će istražiti informacije o kršenju prava radnika u “Boksitu”

Rajko-Dukic

Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine odlučili su da službeno istraže informacije koje ukazuju na kršenje prava radnika i posebne oblike diskriminacije u kompaniji „Boksit“ a.d. Milići, saopćeno je iz te institucije.

Ombudsmeni, na osnovu žalbi, imaju informacije što ukazuju da su pojedini uposlenici „Boksita“ u posljednje vrijeme bili izloženi različitim postupcima poslodavca koji su doveli do njihovog uznemiravanja.

Istraživanje ombudsmena će biti usmjereno i na postupanje organa koje imaju nadležnost da zaštite radna prava i preveniraju njihovo kršenje, kao i institucija koje treba da zaštite javni poredak i osiguraju vladavinu prava.

Zakonom o zabrani diskriminacije su između ostalog, kao posebni oblici diskriminacije, zabranjeni uznemiravanje i mobing.

Uznemiravanje je radnja čija je svrha ili čiji je efekat povreda dostojanstva i stvaranje zastrašujućeg, neprijateljskog, degradirajućeg, ponižavajućeg ili uvredljivog ambijenta, dok je mobing oblik nefizičkog uznemiravanja na radnom mjestu, koji podrazumijeva ponavljanje radnji koje imaju ponižavajući efekat na žrtvu, čija je svrha ili posljedica degradacija radnih uslova ili profesionalnog statusa zaposlenih, podsjećaju ombudsmeni.