Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tusk: Osnovni cilj je zaustaviti val izbjeglica ka Evropi

Donald Tusk

Predsjednik Vijeća Evrope Donald Tusk je neposredno pred početak Samita lidera Evropske unije i Turske u Briselu izjavio da je osnovni motiv za sastanak da se vidi šta se može zajedno učiniti na rješavanju izbjegličke krize u Evropi, javlja Anadolu Agency (AA).

“Predstavnici EU i Turske pregovaraju i sarađuju već nekoliko sedmica. Osnovni cilj nam je da zaustavimo val izbjeglica ka Evropi. Na kraju tih susreta smo postigli dogovor i nadam se da će to danas prihvatiti sve strane”, izjavio je Tusk.

Ističući da Samit u Briselu ima više dimenzija, Tusk je kazao da će biti razgovarano jačanju uzajamnih odnosa i o procesu približavanja Turske ka Evropskoj uniji.

“Turska ne može sama biti ključ rješenja aktuelne izbjegličke krize. Kontrola vanjskih granica EU je naša obaveza i odgovornost. Ne možemo tu zadaću prebacivati trećim zemljama. Bez kontrole vanjskih granica, Schengen će postati puka prošlost”, tvrdi Tusk.

U kratkoj izjavi za medije i švedski premijer Stefan Lofven je istakao da će izbjeglička kriza biti glavna tema razgovora na današnjem Samitu.

“Ukoliko se izbjeglicama u Turskoj osigura posao, obrazovanje i socijalna prava, one će htjeti i ostati u Turskoj”, smatra Lofven i dodaje da je važno da se Turskoj osigura finansijska pomoć za brigu o izbjeglicama.

Naglasivši da EU mora sarađivati s Turskom, Lofven je kazao da će otvaranje novih poglavlja u pregovorima Turske o pristupanju Evropskoj uniji biti napravljeni novi iskoraci u demokratskim procesima i zaštiti ljudskih prava.