Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Policajac ubio mladića sa 16 metaka, neredi na ulicama Chicaga

policija-sad-ubistvo

Šef policije i gradonačelnik Chicaga uputili su u utorak navečer svečani poziv na smirivanje, neposredno nakon što je bijeli policajac optužen za ubistvo crnog tinejdžera, te objavljena šokantna video-snimka na kojoj policajac ubija mladića sa 16 metaka.

Ta bi snimka mogla povećati rasnu napetost u trećem gradu SAD-a, nakon sličnih policijskih zloupotreba koje su u zadnjih 18 mjeseci izazvale nemire u drugim gradovima u zemlji.

Prizori snimljeni kamerom iz vozila snaga reda otkrivaju okolnosti u kojima je prošle godine brutalno ubijen Laquan McDonald u dobi od 17 godina.

Hodajući posred kolnika s predmetom u ruci – vlasti tvrde da je riječ o nožu – čini se da se mladić ne želi odazvati policajcima koji ga žele pregledati, ali istovremeno ne izvodi nikakav prijeteći pokret prema njima.

https://www.youtube.com/watch?v=YAyLfD1puAw

Kad se dječak udalji prema rubu ceste, policajac Jason Van Dyke otvara vatru, pokosivši Laquana McDonalda. Dok leži na tlu, policajac nastavlja hladnokrvno pucati.

Nakon objave te video-snimke, Chicago strahuje od nereda.

Stotine osoba počelo se u utorak navečer okupljati na raznim mjestima u gradu blokirajući saobraćaj, izvijestili su američki mediji. Došlo je do nekoliko napetih situacija sa snagama reda.

Jason Van Dyke (37) optužen je za “ubistvo s predumišljajem”. Krivično gonjenje policajca veoma je rijetko u SAD-u, a u Chicagu već desetljećima nijedan policajac nije optužen za ubistvo na dužnosti.