Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Direktor FUCZ-a

Solak: Ljudi su na terenu, spremni smo djelovati i sa mehanizacijom

travnik

Solak je kazao da je najteža situacija u Busovači, Kiseljaku, Bugojnu, Travniku, Zenici te da su pripadnici FUCZ-a jutros upućeni u Busovaču

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak kazao je za agenciju Patria da su svi slivovi od Neretve do Bihaća u porastu, ali da nivo većih rijeka još uvijek nije alarmantan.

– Svi vodeni tokovi su u porastu i u stalnom smo kontaktu sa Agencijom za vodno područje. Prognoze su i da će doći do prestanka padavina, ali pratimo situaciju. Naše ekipe uputit ćemo u Pazarić gdje su na terenu već pripadnici Kantonalne uprave civilne zaštite i vatrogasci koji pumpama izbacuju vodu iz kuća.

Solak je kazao da je najteža situacija u Busovači, Kiseljaku, Bugojnu, Travniku, Zenici te da su pripadnici FUCZ-a jutros upućeni u Busovaču.

Vodostaj Vrbasa iznad kritične tačke

– Ukoliko bude potrebno djelovat ćemo i sa mehanizacijom – kazao je Solak.

Iz BIHAMK-a su saopćili da je još uvijek obustavljen saobraćaj na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno na ulazu u Bugojno zbog izlijevanja Vrbasa. Zbog veće količine vode na kolovozu, obustavljen je saobraćaj i na magistralnom putu M-5 na dionicama Kiseljak-Busovača u mjestu Bilalovac i Busovača- Kaonik u mjestu Gudelj. Zbog izlijevanja rijeke Plive usporeno je saobraćanje, naizmjenično jednom saobraćajnom trakom na magistralnom putu M-5 Mrkonjić Grad – Jajce u mjestu Jezero.

Teška situacija je i na putu prema Travniku uz rijeku Lašvu koja je potopila brojne objekte, ali i cestu kojom se saobraćaj odvija otežano.

Izlila Lašva (Foto: NAP)

Zbog kišnih padavina i snijega koji se topi povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na kolovoz. Posebno skrećemo pažnju na puteve: Jablanica-Mostar-Doljani, Stolac-Neum, Dobro Polje-Miljevina-Brod na Drini, Mrkonjić Grad-Crna Rijeka, Jajce-Banja Luka i Turbe-Skender Vakuf-Karanovac. Savjetujemo oprezniju vožnju, te podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.