Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Solni trg

Tuzlaci poslali poruke podrške porodici Dragičević: Kazniti ubice

tuzla david (2)

Okupljanje je najavljeno putem društvene mreže Facebook, a prisutni građani su naveli da iza protesta ne stoji nijedno udruženje niti organizacija

U znak podrške porodici smrtno stradalog Davida Dragičevića iz Banje Luke, večeras je na tuzlanskom Solnom trgu preko stotinu građana prisustvovalo mirnom protestu, javlja Anadolu Agency (AA).

Okupljanje je najavljeno putem društvene mreže Facebook, a prisutni građani, koji su naveli da iza protesta ne stoji nijedno udruženje niti organizacija, držali su transparente sa porukama podrške i palili svijeće.

˝Ovdje smo iz solidarnosti prema ljudima u Banjoj Luci, prema Dragičevićevim roditeljima. Živimo kao u demokratiji, a brani nam se da izađemo na ulice i kažemo svoje mišljenje, a sve što želimo je istina i pravda. U Tuzli postoji sloboda okupljanja i iznošenja mišljenja, ali u ostatku Bosne i Hercegovine to nije tako. Želimo poručiti da se glas naroda treba i mora čuti, a ne da bude na zadnjem mjestu˝, kazao je Admir Adilović, jedan od građana koji je prisustvovao okupljanju u Tuzli.

Fadila Islamović navodi da je došla dati podršku porodici ubijenih Davida Dragičevića i Dženana Memića iz Sarajeva.

˝Teški su to momenti svima nama, a mogu zamisliti kako je njihovim roditeljima, pogotovo nakon jučerašnjih dešavanja i hapšenja u Banjoj Luci. Ono je strašno˝, smatra Islamović.

Šejla Avdić ističe da su jučerašnje slike iz Banje Luke koje su obišle svijet ˝ružne i tužne˝.

˝Važno je privesti licu pravde Davidove i Dženanove ubice. Moja poruka njihovim porodicama je da samo hrabro i mirno ustraju u namjeri da se ubice kazne˝, navela je Avdić.

Podsjećamo, o jučerašnjem privođenju Davora Dragičevića i Suzane Dragičević, kao i određenog broja političara i aktivista na Trgu Krajine u Banjoj Luci, izvještavali su svjetski mediji.

David Dragičević nestao je u noći između 17. i 18. marta, a njegovo je tijelo pronađeno 24. marta pored rijeke Vrbas. Iz policije su navodili da je riječ o ˝zadesnoj smrti˝, a tužilaštvo je događaj kasnije okarakterisalo kao ubistvo. Davor Dragičević, Davidov otac, od tada tvrdi da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske krivo za smrt njegovog sina, što je Republičko tužilaštvo RS negiralo.