Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Veliki pad ekonomije u Republici Srpskoj

cvijanovic

Republika Srpska je za devet mjeseci ove godine ostvarila ukupan obim robne razmjene sa inostranstvom od 2,95 milijardi dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 58,9 posto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U tom periodu vrijednost ostvarenog izvoza bila je 1,09 milijardi dolara, a uvoza 1,86 milijardi dolara.

Vrijednost ostvarenog izvoza za devet mjeseci ove godine manja je za 21,1 odsto, a uvoz je manji za 24,9 posto nego u istom periodu prošle godine.

Najznačajnije mjesto u izvozu imali su razni gotovi proizvodi i sirove nejestive materije, dok su u uvozu najzastupljenija bila mineralna goriva i maziva i mašine i transportna sredstva.

[yuzo_related]

RS je za devet mjeseci ove godine najveću vrijednost izvoza od 203,06 miliona dolara ostvarila na tržištu Italije, dok je vrijednost ostvarenog izvoza u Srbiju iznosio 145,34 miliona dolara, a u Njemačku 115,27 miliona dolara.

Iz Srbije je u Srpsku uvezeno razne robe u vrijednosti 322,17 miliona dolara, iz Rusije ostvareni izvoz bio je 301,65 miliona dolara, iz Italije 224,8 miliona dolara.

Republika Srpska je u poslovanju sa EU u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila izvoz od 793,2 miliona dolara, a uvoz od 886,02 miliona dolara.

Vrijednost ostvarenog izvoza u spoljnotrgovinskoj razmjeni Republike Srpske sa EU za devet mjeseci ove godine manji je za 19,6 odsto, a vrijednost uvoza je manja za 12,3 odsto nego u istom periodu prošle godine, piše Slobodna Bosna.

Nedavno je Agencija za statistiku BiH objavila izvještaj o robnoj razmjeni Bosne i Hercegovine s inostranstvom u prvih osam mjeseci 2015. godine. Prema ovim podacima, izvoz BiH je porastao za 4,9%, dok je uvoz smanjen za 0,2% u odnosu na isti period 2014. godine, što znači da je ukupna trgovinska razmjena BiH bčago povećana, dok je u Republici Srpskoj dramatično smanjena.