Sveučilišta u Oxfordu
Crveno meso treba oporezivati kao cigarete, evo zbog čega
Preporuka je konzumirati manje od 70 grama crvenog i procesiranog mesa dnevno, odnosno 500 grama sedmično
Nakon što je svijet uzdrmala vijest da bi crveno meso trebalo oporezivati kao cigarete i alkohol, a što je zaključak studije Sveučilišta u Oxfordu, ljudi se pitaju zašto je do toga došlo.
Ljudi od davnina jedu meso, ali danas je ono puno drugačije. Davno prije, životinje su se slobodno kretale, jele travu, insekte i ostalo. Meso takve životinje je drugačije od onog koje je od rođenja raslo u tvornici, hranilo se žitaricama i hormonima rasta te antibioticima.
Također, danas se meso prije nego što završi na policama trgovina tretira različitim nitratima, konzervansima i kemikalijama.
Važno je razlikovati različite vrste mesa jer nije svako jednako.
1. Prerađeno meso koje najčešće prolazi različite metode prerade (primjerice kobasice i slanina);
2. Crveno meso koje je neobrađeno, ali dolazi od životinje koja je obično uzgajana u tvornici;
3. Bijelo meso (primjerice piletina ili puretina);
4. Organsko meso koje potječe od životinja koje su prirodno hranjene, iz organskog uzgoja i nisu tretirane lijekovima i hormonima.
Mnoga istraživanja o crvenom mesu, posebno ona koja se provode u Sjedinjenim Američkim Državama, prvenstveno prate meso životinja uzgojenih u tvornicama koje su hranjene žitaricama.
Konzumenti crvenog mesa često su i sportaši jer se u jednom odresku teškom 200 grama nalazi oko 50 grama proteina i samo šest grama masti.
Međutim, po klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije, svinjetina, govedina i janjetina “vjerojatno jesu” kancerogene vrste mesa. U tu kategoriju bez sumnje se svrstavaju sve mesne prerađevine. Usto ih se povezuje sa srčanim bolestima, moždanim udarima i dijabetesom.
Preporuka je konzumirati manje od 70 grama crvenog i procesiranog mesa dnevno, odnosno 500 grama sedmično. Naime, crveno meso je, u umjerenim količinama, dobar izvor proteina, željeza, cinka, selena i vitamina B12.
Ako pretjerujete, prehrana bogata crvenim mesom može dovesti do niza problema. Jedan od primjera je veći rizik razvoja divertikulitisa, upalne bolesti crijeva.
Također, grupa znanstvenika otkrila je povezanost između alergena u crvenom mesu sa stvaranjem plaka u srčanim arterijama. Alergen pronađen u crvenom mesu, zvan alfa-gal, vrsta je kompleksnog šećera.
Trenutno je jedini način liječenja alergije na crveno meso strogo izbjegavanje crvenog mesa. Ljudima se preporučuje da slijede postojeće smjernice za zdrav život koje bi također bile korisne za zdravlje njihovog krvožilnog sustava.
To uključuje zdravu prehranu, jedenje voća i povrća, žitarica i ostalih namirnica koje su dobre za srce te dobro upravljanje stresom, mnogo tjelovježbe i nepušenje.
Glavni autor nove studije Marco Springmann uvjeren je da je oporezivanje crvenog mesa i mesnih prerađevina dobar način da se potrošače potakne na izbor zdravijih namirnica. Ujedno dodaje da bi takav porez smanjio konzumaciju crvenog mesa i prerađevina za 16 posto na globalnoj razini.