Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Netanyahu će tražiti veću pomoć od Obame

netanyahu-obama

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu (Benjamin Netanyah) najavio je danas da će s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Barakom Obamom razgovarati o načinu da se poboljša sigurnost Izraela, na sastanku u ponedjeljak u Vašingtonu, prvom poslije više od godinu dana.

Jedna od centralnih tema razgovora bit će obnova desetogodišnjeg Memoranduma o razumijevanju koji ističe 2017. godine, a na osnovu kojeg Izrael dobija 3,1 milijarde dolara pomoći godišnje od SAD-a.

Izrael očekuje da se dogovor obnovi, ali želi i da se poveća na 50 milijardi dolara u periodu od deset godina, navode izraelski mediji.

– Vjerujem da je taj sastanak važan kako bi se pojasnio nastavak američke pomoći Izraelu u predstojećoj deceniji. To će biti još jedan korak ka realizaciji razumijevanja u tom pravcu – rekao je Netanijahu na sjednici vlade.

On je dodao da će se njegov razgovor s Obamom usredsrediti na “nedavne događaje na Bliskom istoku i mogući napredak s Palestincima ili makar stabilizaciju odnosa s njima i naravno jačanje sigurnosti države Izrael, kojoj su SAD uvijek bile posvećene dok se održava komparativna prednost Izraela, suočenog s Bliskim istokom koji se mijenja”.

Netanijahu putuje u Vašington poslije sahrane petog predsjednika Izraela Jicaka Novana (94), koji je preminuo u subotu. On odlazi usred nastavka nasilja, započetog prije skoro dva mjeseca, u kome je danas popodne jedan pedesetogodišnji Izraelac ozbiljno ranjen u palestinskom napadu nožem kraj sela Nabi Elias na Zapadnoj obali.

Prethodno je petoro Izraelaca ranjeno u dva incidenta, u jednom udaru automobila na raskrsnici na Zapadnoj obali i u napadu Palestinke nožem, također na toj okupiranoj teritoriji.

Palestinka koja je napala jednog čuvara nožem na ulazu u jevrejsko naselje je potom pogođena metkom i ozbiljno ranjena.

Čuvar je lakše ranjen i uspio je da puca na nju. Palestinac koji je naleteo automobilom na grupu Izraelaca na raskrsnici je ubijen.

U Vašingtonu, u petak, sekretar za štampu Bijele kuće Džoš Ernest je rekao da će Obama razgovarati s Netanijahuom o “regionalnim sigurnosnim pitanjima, uključujući Zajednički sveobuhvatan plan akcije (sporazum s Iranom) da se mirno spriječi Iran od razvoja nuklearnog oružja”.

Netanijahu se oštro protivio tom sporazumu poptisanom u julu. Ernest je također rekao da će se diskutovati i o odnosima s Palestincima, situaciji u Pojasu Gaze na Zapadnoj obali i potrebi istinskog napretka na rješenju dvije države.

Pregovori o miru, čiji je rezultat trebalo da bude stvaranje nezavisne Palestine uz Izrael, doživjeli su krah još krajem aprila prošle godine, prenosi Tanjug.