Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Perica Stanić novi direktor SIPA-e

BiH

Perica Stanić

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu imenovalo Pericu Stanića za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Novinarima je to nakon sjednice potvrdio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, dodajući da rješenje o imenovanju stupa na snagu danom donošenja.

– Nakon što je Agencija ostala bez direktora, Nezavisni policijski odbor je raspisao javni oglas i proveo proceduru za izbor novog direktora Državne agencije. Nakon provedene procedure, Nezavisni odbor je meni dostavio listu od pet uspješnih kandidata, a ja sam kao ministar imao ovlaštenje da s liste uspješnih kandidata jednog predložim za direktora SIPA-e – kazao je Mektić.

Dodao je da je, koristeći to svoje ovlaštenje, na današnjoj sjednici predložio Pericu Stanića za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu. Vijeće ministara BiH je usvojilo takvu odluku, odnosno donijelo rješenje o imenovanju Stanića za direktora SIPA-e. Rješenje stupa na snagu danom donošenja.

– Očekujem da novi direktor, nakon dolaska u Agenciju, odgovorno i profesionalno krene da rasvjetljavamo i otkrivamo najteže bezbjednosne izazove koji su za nas u BiH prioritet, a to je terorizam, organizirani kriminal i borba protiv korupcije. To će biti prioritet koje će Ministarstvo sigurnosti dati toj agenciji i na osnovu toga će se cijeniti rezultati rada i odgovornost, ne samo novog direktora već i cjelokupne Državne agencije za istrage i zaštitu – istaknuo je Mektić.

Upitan šta je presudilo da bude predložen baš ovaj kandidat, Mektić je odgovorio da se radi o kandidatu, a od danas direktoru, koji ima najviše policijskog staža koji je proveo u operativi na poslovima suzbijanja i otkrivanja kriminaliteta i rukovođenja i vođenja organizacionim jedinicama u okviru policijskih struktura.

– Dakle, cijenio sam da je čovjek koji ima najveće iskustvo u operativnim policijskim poslovima i poslovima rukovođenja policijskim organizacionim jedinicama u okviru policijskih struktura – pojasnio je Mektić.

Stanića je predložio ministar Mektić nakon što mu je Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH dostavio rang-listu uspješnih kandidata za poziciju direktora SIPA-e.

Vijeće ministara BiH je početkom augusta razriješilo Gorana Zupca dužnosti direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).