Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Preminula Zehra Deović

zehra deovic

Zehra Deović, jedna od najpoznatijih izvođačica sevdalinki, preminula je danas u 78. godini.

Istaknuti bosanskohercegovački pjevač Nedžad Imamović smatra da je njena smrt veliki gubitak za tradicionalnu muziku.

– Izgubili smo istaknutu umjetnicu koja nas je predstavljala u najboljem svjetlu. Proći će dugo vremena da se rodi muzičar i osoba kao što je bila Deović – istakao je Imamović u izjavi za Fenu.

Kazao je da je ona svojim radom i talentom postigla mnogo te da je u potpunosti bila posvećena sevdalinci. Proputovala je, kaže, cijeli svijet noseći je u srcu.

– Ponosan sam da sam poznavao takvu osobu. Dugo smo radili skupa, putovali, pjevali, svirali. Od nje se zaista mnogo toga moglo naučiti – dodao je Imamović.

Dugo vremene je, navodi, bila u bolnici, a njena bolest je svakim danom bila komplikovanija.

Deović je rođena 9. decembra 1938. u Foči. Još kao mlada djevojka postala je članica tamošnjeg Omladinskog KUD „Jedinstvo“. Njen talenat ju je ubrzo odveo na nekadašnji Radio Sarajevo, za koji je od 1960. godine snimala isključivo bosanske sevdalinke. Pjevajući repertoar tradicionalnih bosanskih ljubavnih pjesama obišla je po nekoliko puta sve kontinente. Zastupala je bivšu Jugoslaviju na više međunarodnih festivala etnomuzike. Snimila je nekoliko ploča i singlova. Za 38 godina rada na radiju, ostavila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki, od kojih je veliki broj vrhunske kvalitete.