Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kubanska cjepiva stižu danas u Srbiju

Cimavax

Kubanska cjepiva “Cimavax EFG”, koje se koriste u terapiji kod oboljelih od karcinoma pluća, bit će isporučene danas u Srbiju, javlja Tanjug.

Iz Ministarstva zdravlja podsjećaju da je 1. listopada potpisan Memorandum između Instituta CIMAB i Instituta “Torlak” o nabavi 1.680 jedinica lijeka koji se koristi u terapiji kod oboljelih od karcinoma pluća.

Na taj način je, kako ističu, realiziran dogovor koji je postignut u svibnju prilikom posjeta izaslanstva Srbije Kubi, koje je predvodio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, a u kojoj je bio i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Osigurane količine lijeka su dovoljne za provođenje kompletne terapije za 30 oboljelih, koja će se u Srbiji koristiti kao klinička studija, jer lijek još nije registriran u Srbiji, niti u EU.

U povodu njihove isporuke i početka primjene u 16 sati bit će organizirana konferencija za novinare, na kojoj će govoriti ministar zdravlja, direktorica Instituta za virusologiju, cjepiva i serume “Torlak” Vjera Stojiljković, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva Saša Jocović.