Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Paul Ryan novi predsjedavajući američkog Kongresa

Paul Ryan

Republikanski zastupnik Paul Ryan postao je u srijedu prvi čovjek američkog Kongresa pošto su ga kolege izabrali za kandidata za predsjedavajućeg Zastupničkog doma i za predstavnika republikanske stranke kojoj treba više jedinstva.

Republikanska grupa je glasanjem iza zatvorenih vrata izabrala Paula Ryana za kandidata stranke na izborima za predsjedavajućeg koji će se u četvrtak održati u polukružnoj dvorani donjeg doma Kongresa u kojem republikanci imaju većinu.

“Ovo je početak novog dana u Zastupničkom domu”, rekao je Paul Ryan. “Sutra okrećemo stranicu. Dom više neće biti onakav kakav je bio zadnjih godina. Bit ćemo bolji. Bit ćemo jedinstveni”.

Uz takvu podršku stranke Ryan je siguran da će zamijeniti sadašnjeg predsjedavajućeg Zastupničkog doma Johna Boehnera koji je krajem septembra najavio ostavku, iscrpljen višegodišnjom bitkom s ultrakonzervativnom strujom u grupi.

Njegovom se kandidaturom završava pomutnja unutar većinske stranke u Kongresu koja je trajala više od mjesec dana. Izabran je s 200 glasova a 43 glasa ultrakonzervativaca dobio je Daniel Webster, koji bi mu u četvrtak trebao dati potporu.

“Svi smo u dvorani odahnuli jer napokon imamo dobrog predsjednika, u dobrom trenutku, koji nas može ujediniti”, rekao je zastupnik Tom Cole.

Čak i većina ultrakonzervativaca trebala bi u četvrtak dati Ryanu (45) privremenu podršku. “Pružit ćemo mu priliku. Podupirat ćemo ga idućih mjeseci”, rekao je Raul Labrador, vođa grupe tvrdolinijaša Freedom Caucus.

Unutarnji sukob u Republikanskoj stranci vodio se oko strategije prema demokratima koji su na vlasti u Bijeloj kući a u Senatu mogu opstruirati republikansku većinu.

Paula Ryana poštuju oba suparnička krila u stranci pa bi on trebao biti čovjek konsenzusa kadar da zadobije povjerenje ultrakonzervativaca koji su se osjećali zanemareni od parlamentarnih čelnika.