Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kentucky

Ryan: Trump ne može ukinuti mogućnost sticanja državljanstva rođenjem

Paul Ryan

Istaknuti republikanski senator iz Južne Karoline Lindsey Graham je, s druge strane, pružio punu podršku Trumpovoj ideji o pitanju sticanja američkog državljanstva.

Predsjednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Paul Ryan, komentarišući namjeru američkog predsjednika Donalda Trumpa da ukine mogućnost stjecanja američkog državljanstva rođenjem, istakao je da je to nemoguće uraditi, javlja Anadolu Agency (AA).

“To ne možete uraditi. Predsjedničkim dekretom ne možete blokirati sticanje državljanstvo rođenjem”, rekao je Ryan u obraćanju novinarima u Kentuckyju.

Napomenuo je da bi takav predsjednički dekret bio u suprotnosti sa 14. Članom američkog Ustava, dodajući da je Kongres jedina adresa na kojoj je moguće donositi izmjene o ovom pitanju.

“Nismo bili zadovoljni ni kada je Barack Obama predsjedničkim uredbama pokušao mijenjati imigracione zakone. Ja vjerujem u ono što kaže Ustav”, kazao je Ryan.

Istaknuti republikanski senator iz Južne Karoline Lindsey Graham je, s druge strane, pružio punu podršku Trumpovoj ideji o pitanju sticanja američkog državljanstva.

“Konačno da jedan predsjednik želi da zaustavi ovu apsurdnu praksu sticanja američkog državljanstva rođenjem”, napisao je Graham na Twitteru.

Podsjetimo, predsjednik SAD-a Donald Trump planira zakon prema kojem rođenje u toj zemlji ne bi automatski značilo i dobijanje američkog državljanstva.

Trump s pravnim savjetnicima radi za prijedlogu zakona koji bi okončao takvu praksu, koja postoji od 1968. godine i propisuje da se državljanstvo automatski dodjeljuje svakoj osobi rođenoj na teritoriji SAD-a.

“Mi smo jedina država na svijetu u koju neko može doći i roditi dijete, pa da ono postane državljaninom SAD-a”, rekao je Trump.