Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Članovi Vlade ZDK-a razgovarali s poljoprivrednicima

vlada-zdk-poljoprivrednici1

Članovi Vlade Zeničko-dobojskog kantona i predstavnici poljoprivrednih proizvođača ZDK-a razgovarali su o aktuelnom stanju u oblasti poljoprivrede i planovima za ovu oblast u 2016. godini.

Premijer Miralem Galijašević istakao je da su zajedničke akcije način i pravo mjesto za dogovore između partnera i zatražio da predstavnici poljoprivrednih proizvođača aktivno učestvuju u kreiranju ‘Programa poticija u poljoprivredi za 2016. godinu’ sa svojim sugestijama, kao i primjedbama na Program poticaja u poljoprivredi za ovu godinu.

Rečeno je da današnja kantonalna Vlada naslijedila dug za poticaje u poljoprivredi u iznosu većem od 1.400.000 KM, i ocijenjeno da su poljoprivredni proizvođači dali veliki doprinos u kreiranje Programa za 2015. godinu, tako da je ovaj uspješan program i njihova zasluga i odgovornost. Dogovoreno je da će se Program poticaja u poljoprivredi za 2016. godinu također kreirati u saradnji s predstavnicima poljoprivrednih proizvođača obzirom da se to pokazalo kao dobra praksa.

Udruženje poljoprivrednika ZDK predlaže Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu da ispita mogućnost da se tehnički osposobi budući kantonalni “Institut za zdravlje i sigurnost hrane” za obavljanje ispitivanja kvaliteta mlijeka, te da se u programu za 2016. godinu uvede poticaj za nabavku opreme, kao i mogućnost uvođenja podrške za zasnivanje rasadnika jagodičastog voća.

Poljoprivrednici su predložili vraćanje nekih poticaja u stočarstvu, kao što je bilo prije 2013. godine, i da inspekcijski organi u svojim kontrolama pored zadruga kontroliraju proizvođače mlijeka izvan zadruga, te da se skrate procedure za odobravanju gradnje objekata za poljoprivrednu proizvodnju i ravnomjerno tretiranje strateške proizvodnje.