Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Očajne izbjeglice pale šatore u kampu u Brežicama

brežice-kamp

U Brežicama, sad je već vidljivo, izbjeglice i migranti namjerno pale šator po šator javlja s terena reporterka Nove TV Barbara Štrbac.

Izbjeglički kamp u Brežicama u Sloveniji je prepun. Izbjeglice viču ‘Open! Open!’ (otvorite) i pale šatore koji su podignuti kako bi se ondje odmorili.

Na početku nije bilo jasno je li vatra nastala stoga što su se izbjeglice grijale paleći vatru, ali budući da je svako malo buknuo požar, postalo je jasno da je vatra izazvana namjerno u znak protesta.

U kampu su vatrogasci u pratnji specijalne policije. Stiglo je i nekoliko autobusa, ali se ne zna kada će odvoziti ljude iz kampa. Sve je puno vojske, specijalne i vojne policije.

U slovenskim tranzitnim centrima za izbjeglice trenutno je smješteno više od 5.000 osoba, a prijelazi zelene granice iz Hrvatske nastavljaju se i u srijedu ujutro, često nenajavljeno i bez kontrole, tvrde slovenski policijski izvori.

U slovenskim prihvatnim centrima za migrante u šest sati ujutro bilo je 5237 osoba, najviše u šatorskom naselju u Šentilju uz granicu s Austrijom, a nešto manje u prostorima sajma u Gornjoj Radgoni i u vojarni u Vrhniki kod Ljubljane.

Slovenska policija je izvijestila da je noću oko 20 autobusa nenajavljeno dovezlo oko hiljadu izbjeglica i migranata u blizini naselja Paradiž, gdje su prihvaćeni i onda razmješteni po prihvatnim centrima.