Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izraelska vojska ubila dvojicu Palestinaca nakon napada noževima (VIDEO)

2D7EFB8000000578-3277234-image-a-7_1445100984252 (1)

Izraelska vojska saopćila je u srijedu da su dvojica Palestinaca ubijena iz vatrenog oružja nakon što su napali vojnike noževima na Zapadnoj obali.

U saopćenju se navodi da je jedan vojnik lakše ranjen u napadu nožem u utorak navečer. Vojnici na mjestu napada odgovorili su vatrom i ubili su obojicu napadača, dodaje se u saopćenju.

[yuzo_related]

Hebron je tradicionalno mjesto sahrane Abrahama, patrijarha i za Jevreje i za muslimane. Grad je decenijama u središtu izraelsko-palestinskog nasilja. Brojni napadi u nedavnom valu nasilju desili su se upravo tu.

Nekoliko stotina ultranacionalističkih jevrejskih doseljenika živi u žestoko čuvanim enklavama okruženo sa oko 170.000 Palestinaca u biblijskom gradu. Sinoćnji napad desio se nakon nekoliko nasilnih incidenata tokom dana, prenosi AP.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da palestinski predsjednik Mahmoud Abbas “potpaljuje vatru” nedavnog nasilja.

Govoreći u utorak navečer na konferenciji za novinare s generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom, Netanyahu je optužio Abbasa za podsticanje na nasilje.

– Predsjednik Abbas nije osudio nijedan od 30 terorističkih napada protiv Izraelaca u prošlom mjesecu i nastavlja da glorificira teroriste kao heroje – kazao je Netanyahu.

Ban se nalazi u posjeti regiji kako bi apelovao na mir, u pokušaju da suzbije višesedmično nasilje u kome je ubijeno deset Izraelaca, 43 Palestinca i jedan eritrejski migrantski radnik, prenosi AP.