Trikovi s kojima nećete plakati dok režete luk
Kada se jede sirov, luk ima ljuti okus, ali kuhanjem spojevi sa sumporom međusobno reaguju pri čemu nastaju specifične slatkasto – orašaste arome.
Ipak, postoji mana u prekrasnim aromama koje potječu iz sumpornih tvari kojima je luk bogat i iz kojih se oslobađa enzim koji iz sumpora proizvodi supstancu nalik sulfatnoj kiselini koja nadražuje oči. Tako je gotovo nemoguće sjeckati luk bez peckanja i suza na očima.
Prvi savjet je, naravno, koristiti oštar nož. Tupi će nož, naime, više oštetiti stanice luka čime će se osloboditi i više enzima. Zatim luk možete staviti i na sat vremena u hladnjak jer će niska temperatura usporiti aktivnost enzima koji proizvodi nadražujuće supstance, ali možete ga držati i u zamrzivaču 10-15 minuta prije rezanja, ali vodite računa da bi tada moglo biti teže rezati luk.
Oštricu noža možete namazati sokom limuna koji bi trebao ublažiti djelovanje sumpornih spojeva, nož biste trebali protrljati nakon svakih nekoliko rezova.