Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Srebrenici od 1.789 nezaposlenih 1.258 traži posao

srebrenica (1)

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Srebrenici registrovano je 1.789 nezaposlenih od kojih 1.258 aktivno traži posao, a 531 je prijavljen radi ostvarivanja zakonskih prava po osnovu nezaposlenosti, rekao je Srni šef ove ustanove Veljko Petrović.

On kaže da u posljednjih pet godina nije bilo većih oscilacija kada je riječ o broju nezaposlenih.

“Karakteristično je da nemamo veći priliv nezaposlenih ni u julu nakon završetka školske godine, jer svršeni srednjoškolci upisuju fakultete ili odlaze u inostranstvo i druge sredine, smatrajući da će tamo brže doći do zaposlenja”, rekao je Petrović.

Prema njegovim riječima, u julu se Zavodu prijavilo svega 18 svršenih srednjoškolaca, dok je 31 osoba sa evidencije našla zaposlenje.

U Srebrenici gotovo polovinu nezaposlenih, koji aktivno traže zaposlenje, čine žene, kojih je 548 na evidenciji.

Najviše nezaposlenih, njih 826, nalazi se u najproduktivnijoj životnoj dobi od 15 do 45 godina, dok je 279 nezaposlenih u starosnoj grupi od 45 do 55 godina i svega 161 lice koje traži zaposlenje je starije od 55 godina.

Među nezaposlenima koji traže posao najviše je nekvalifikovanih radnika, ukupno 468 i čine više od trećine nezaposlenih u ovoj lokalnoj zajednici.

Posao traže 33 polukvalifikovana, 337 kvalifikovanih i dva visokokvalifikovana radnika, zatim 326 osoba sa srednjom stručnom spremom, 16 sa višom školom i čak 85 sa visokom stručnom spremom.

Petrović kaže da u ovoj godini nije bilo otvaranja novih privrednih subjekata u Srebrenici koji bi zaposlili veći broj radnika i očekuje se da će uskoro doći do realizacije najavljenog pokretanja rada dva ili tri proizvodna pogona u kojima će biti otvoreno nekoliko desetina radnih mjesta, što bi doprinijelo povećanju broja zaposlenih i smanjenju nezaposlenosti u ovoj lokalnoj zajednici.

Petrović ističe da se uspješno realizuje Program zapošljavanja pripravnika sa visokom stručnom spremom za čiju je realizaciju sredstva odobrio Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, omogućavajući da se realizuje šest programa za zapošljavanje visokoobrazovanih pripravnika u ovoj opštini.