Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UG Opine iz Mostara: Izloženi smo krađama i seksualnim uznemiravanjima

UG OPINE SKUP1

Povodom najnovijih događanja u Gradu Mostaru, a koji su kulminirali napadom na našeg sugrađanina Mehu Volodera te seksualnim uznemiravanjem mještana naselja Opine, Koordinacija mostarskih udruženja i preduzetnici koji posluju na području industrijske zone „Bišće Polje“ ovim putem se obraćaju državnim institucijama sa zahtjevom da se konačno počnu rješavati nagomilani problemi, stoji u saopštenju Udruženja građana Opine, u kojem dalje navode:

“Kako je široj javnosti poznato već duži niz godina na području Mostara je evidentan porast sezonskog naseljavanja većeg broja romske populacije iz drugih krajeva BiH i susjednih zemalja u zapuštenim i ruševnim objektima u Gradu Mostaru, te pojava prosjačenja, iskorištavanja maloljetne djece i krađa.

Na području industrijske zone „Bišće Polje“, u i oko zgrade u vlasništvu društva Lijanovići, formirano je nelegalno naselje bez ikakve komunalne infestrukture. Na navedenom području su evidentirani brojni slučajevi remećenja javnog reda i mira, te stalne paljevine i krađe. U ljetnim danima se širi neugodan miris i postoji velika mogućnost nastanka zaraznih bolesti. Takođe na navedenom lokalitetu građani okolnih naselja su konstantno izloženi verbalnim i fizičkim nasrtajima pojedinaca iz nelegalnog naselja, međutim i pored niza reakcija i traženja lokalnog stanovništva nadležni organi nisu preduzeli ništa sa ciljem rješavanja problema.

Naglašavamo da naši sugrađani romske nacionalnosti trpe iste posljedice, te da naša reakcija ima za svrhu sprečavanje eskalacije koja može usljediti ukoliko nadležni organi ne preduzmu zakonom predviđene mjere protiv pojedinaca koji remete javni red i mir te vrše krivična dijela.

Shodno navedenom tražimo da nadležni državni organi, a posebno nadležne inspekcije te MUP HNK, preduzmu sljedeće korake:

  • uklanjanje nezakonitog naselja sa područja industrijske zone „Bišće Polje“ i spriječavanje formiranja novog naselja na području Grada Mostara;
  • najstrožije sakcionisanje osoba koje su izvršile krivično djelo pokušaja ubistva i nanošenje teških tjelesnih povreda našem sugrađaninu Mehi Voloderu;
  • uklanjanje prosjaka sa ulica Grada Mostara te konstantan monitoring od strane pripadnika MUP-a HNK, posebno tokom turističke sezone;
  • sankcionisanja pojedinaca koji organizuju prosjačenje na području Grada Mostara;
    socijalno zbrinjavanje maloljetnika iskorištenih u svrhu prosjačenja;
  • zaštita preduzeća na području industrijske zone „Bišće Polje“ od svakodnevnih krađa;
  • spriječavanje i sankcionisanje osoba koje vrše paljenja guma, kablova i ostalog otpada na području industrijske zone „Bišće Polje“;
  • kontrola preduzeća koje se bave kupovinom i prodajom otpada, te preispitivanje ispunjenosti uslova rada u skladu sa izdatim okolinskim odobrenjima.

Ukoliko nadležni državni organi u razumnom roku ne preduzmu navedene korake, a koji su i njihova zakonska obaveza, upozoravamo da ćemo iskoristiti sva zakonska i legitimna sredstva u cilju rješavanja navedenih problema, stoji u saopštenju Udruženja građana Opine.