Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Backoviću nije dopušteno da podijeli “poklone” u Parlamentu BiH

BiH

backovic

Zaim Backović, poslanik BPS-a napustio je sjednicu Predstavničkog doma, jer nije ispoštovan njegov zahtjev da se poslanicima u Predstavničkom domu podijeli po jedan primejrak kopije Gramatike Bosanskog jezika koji je prije više od 120 godina štampala Prva srpska štamparija u Banjoj Luci.

Backović je zbog negiranja bosanskog jezika u RS-u, na prošloj sjednici kazao da će donijeti svim poslanicima ovaj udžbenik što je i učinio.

No, iz nekog razloga svi poslanici nisu dobili ovaj Backovićev “poklon” , na što je on u okviru rasprave o Prijedlogu zakona o azilu, reagirao, javivši se za riječ po osnovu “kršenja poslovnika”.

Insistirao je na tome da je prekršen poslovnik s time što poslanici nisu dobili ovaj materijal koji im je namijenio, no Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma kazala je Backoviću, da ne može nastaviti s izlaganjem, jer se ono ne odnosi na predmetnu tačku.

U međuvremenu, Backoviću je isključen mikrofon, javlja Dnevni avaz.

No, i bez mikrofona moglo se čuti da kaže “da napušta sjednicu”, što je i učinio. Na izlasku iz sale Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajuće Krišto “dobacio” je Backoviću da on ima Gramatiku bosanskog jezika istovremeno je i pokazavši, našto je Krišto opomenula i Džaferovića.

Backović se kasnije vratio na zasjedanje Parlamenta BiH.