Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U požarima u blizini Atine poginule 74 osobe (VIDEO)

atina pozar

Najmanje 74 osobe su poginule u požarima koji su zahvatili područje u blizini glavnog grada Grčke, Atine, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornica vatrogasne službe Stavroula Malliri je izjavila da su u požaru život izgubile 74 osobe, a povrijeđene 164, od čega 23 djece.

Spasilačke jedinice su također saopćile da se preko 100 osoba vode kao nestale.

Grčka je zatražila međunarodnu pomoć od Evropske unije, pošto su požari s obje strane Atine iza sebe ostavili zapaljene automobile, ugljenisana polja i šume.

Zbog požara je stotine ljudi bježalo preko plaža, kako bi bili evakuisani mornaričkim brodovima, jahtama ili ribarskim brodicama.

Pod kontrolom je veliki dio požara u šumskom području Rafine i Pentelije na sjeveroistoku Atine, gdje je požar prvobitno i izbio. U toku su akcije traženja i spašavanja.

Glasnogovornik grčke Vlade Dimitris Canakopoulos ranije je izjavio da je povrijeđeno 156 osoba, uključujući i 16 djece. Među njima je i 11 u teškom zdravstvenom stanju. Zbog spiska nestalih osoba dostavljenog policiji, postoji zabrinutost da broj mrtvih nije konačan.

Grčki premijer Alexis Tsipras proglasio je trodnevnu nacionalnu žalost zbog žrtava u požarima.

Odlukom predsjednika parlamenta Nikosa Voutsisa zastave na ovoj zgradi spuštene su na pola koplja.

Brojne vatrogasne ekipe uz pomoć kanadera i helikoptera bore se s vatrenom stihijom u nekoliko atinskih regija. Problem im predstavlja jak vjetar koji često mijenja pravac. Nebo iznad Atine prekrio je gusti dim, a vatrogascima pomaže i vojska i druge raspoložive službe.