Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Elias: Važno da zločinci ne ostanu nekažnjeni

Olufemi Elias

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, koji nastavlja aktivnosti Haškog tribunala, nastojat će da utvrdi sve činjenice kako počinioci zločina ne bi ostali nekažnjeni, izjavio je u Potočarima sekretar te institucije Olufemi Elias tokom obilježavanja 23. godišnjice genocida počinjenog jula 1995. godine u Srebrenici.

Obraćajući se prvi put javno u Bosni i Hercegovini, Elias je rekao i da je jedan od najvažnijih zadataka rezidualnog mehamizma da sačuva arhive Haškog suda s hiljadama raznih dokaza o počinjenim zločinima radi utvrđivnja istine o tome kakvi su se užasi događali.

Dokazima koje je sakupio Haški tribunal, rezidualni mehanizam će u nastojanju da odgovorni budu kažnjeni, pomoći i sudovima u Bosni i Hercegovini, kao i regionu, u njihovom vođenju procesa, naveo je također.

Važno je da ti procesi budu završeni, uz poštivanje najviših standarda, a Međunarodni rezidualni mehanizam, čiji je zadatak da utvrdi činjenice o počinjenom genocidu, odlučan je u toj namjeri, poručio je sekretar.

Za porodice žrtava je naveo da nažalost ne mogu izbrisati ono što se desilo u Srebrenici, ali i da je za njih veoma važno da sve činjenice vezane za strašne događaje budu utvrđene.

Važno je da počinioci budu kažnjeni, da u historiji ostane zapisano ko su tačno oni bili, poručio je Elias i dodao: “Ponizmo stojim pred žrtvama”.