Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konferencija u Sarajevu: Novinske agencije u regiji sarađivale i ratne 1995. (FOTO)

BiH

ag (2)

Faruk Borić, direktor Federalne novinske agencije (FENA) izrazio je veliko zadovoljstvo što njegova kuća po prvi put ima priliku biti domaćin konferencije Asocijacije balkanskih novinskih agencija Jugoistočne Evrope (ABNA-SE). Borić smatra da će ovaj skup biti jako koristan kako bi preuzeli iskustva kolega vezana za video servis, koji FENA želi uskoro pokrenuti.

Tokom dvodnevne konferencije, od 2. do 4. oktobra, kolege iz novinskih agencija iz Turske, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Bugarske, Kipra, Grčke, Albanije, Rumunije i BiH imaće priliku da razmjene iskustva i mišjenja.

ag (1)

“Dvadeset godina od osnivanja ove asocijacije je zaista važan podatak. Dakle, novinske agencije sarađuju od 1995. godine, koja je bila ratna za većinu zemalja u ovom regionu. To je kontinuitet u razmjeni profesionalnih iskustava između novinara koji, uz dužno poštovanje svih kolega u drugim medijima, imaju dodatnu javnu odgovornost da vijesti budu ne samo tržišno interesantne nego i društveno odgovorne. ABNA je svakako jedan alat u kojoj svi imaju svoj interes, kako Anadolija, tako i manje agencije, da razmjene mišljenja sa kolegama i vide šta su to generalni problemi, a šta unikatni. Što se tiče FENA-e nama je čast i zadovljstvo što smo po prvi put organizator ove konferencije, ali i prilika da na primjerima drugih vidimo da ih je većina počela sa video servisom. Za nas će to biti dragocjeno iskustvo da čujemo od drugih agencija koje su probleme oni imali”, kazao je Borić.

Među onima koji su došli u Sarajevo su i Ural Yesil, direktor Anadolu Agency (AA) za Evropu, zatim generalni direktori Branka-Gabriela Valentić (Hrvatska informativna novinska agencija – HINA), Maxim Hristov Manchev (Bugarska novinska agencija – BTA), Gezim Podgorica (Albanska novinska agencija – ATA), Maja Vojinović, glavna i odgovorna urednica TANJUG-a iz Srbije, dok je domaćina predstavljao Faruk Borić, direktor FENA-e

Gosti će imati priliku da se prvog dana upoznaju sa bosanskom kuhinjom.

“Nakon današnjeg radnog dijela čeka nas klasični bosanski ručak, sa primjesama tuske kuhinje. Ponudićemo im razne dolme i druga naša jela. Sutra idemo u Hercegovinu. Planiran je obilazak Tekije u Blagaju, zatim riblji ručak i mnogi hercegovački specijaliteti. Pokušali smo koliko se može u ta dva dana da pokažemo svu tu različitost i ljepotu Bosne i Hercegovine. Mislim i nadam se da će kolege biti zadovoljne”, dodao je Borić.

Konferenciju je otvorio premijer Vlade FBiH Fadil Novalić koji je tom prilikom  istakao da “ne zna šta bi bilo da nema medija bez obzira na brojne probleme u komunikaciji sa njihovim predstavnicima”.

Na ovaj regionalni događaj došli su predstavnici novinskih agencija iz Turske, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Albanije, Rumunije, Bugarske, Grčke, Kipra i domaćina Bosne i Hercegovine. ABNA-SE slavi 20 godina postojanja, a Federalna novinska agencija (FENA) ove je godine domaćin predstavnicima agencija iz regije.

Među onima koji su došli u Sarajevo su i Ural Yesil, direktor Anadolu Agency (AA) za Evropu, zatim generalni direktori Branka-Gabriela Valentić (Hrvatska informativna novinska agencija – HINA), Maxim Hristov Manchev (Bugarska novinska agencija – BTA), Gezim Podgorica (Albanska novinska agencija – ATA), Maja Vojinović, glavna i odgovorna urednica TANJUG-a iz Srbije, dok je domaćina predstavljao Faruk Borić, direktor FENA-e.

“U ime Vlade Federacije, koja je osnivač FENA-e želim vam dobrodošlicu u Sarajevo i BiH. Nadam se da će ova konferencija donijeti zadovoljavajuće rezultate, ali moja je želja i da upoznate ljepote naše domovine. Globalizacija je mnogo toga dramatično promijenila u posljednjih 20 godina. Upoznat sam s tim kroz automobilsku industriju, ali to je tržište materijalnih ponuda. U tom svijetu proizvodi se kreću znatno sporije nego vaše informacije. U toj stvarnosti ne smiju pasti neki postulati. Informacije koje prezentujete javnosti moraju biti istinite i zasnovane na činjenicama”, kazao je Novalić i nastavio:

ag (3)

“Biću realan i reći da kao neko ko vodi vladu imam puno problema sa medijima. Međutim, postojanje javnih servisa i novinskih agencija je presudno. Kada ne bi bilo tog korektivnog faktora vjerovatno bi svaka vlada završila u nekoj vrsti autokratije. Kada gledam sav taj svijet informacija on se dramatično promijenio. Klasični klijenti novinskih agencija dnevne novine gube bitku na tržištu. Pitam se, a i vi trebate kakva je onda budućnost novinskih agencija. Vjerovatno rješenje leži u adaptaciji na tržište, ali se mora zadržati kvalitet u izvještavanju. Vaša asocijacija slavi 20 godina postojanja i vi ste dokaz kako se na ovim prostorima može dobro, intenzivno i dugo sarađivati. Unatoč brojnim problemima koje imam s medijima mogu reći: Ne daje bože da vas nema. Želim vam sretan rad na 24. konferenciji u Sarajevu.”

Ural Yesil, direktor AA za Evropu pojasnio je na koji način njegova agencija prelazi put od državne do globalne i koliko je truda i ulaganja potrebno za jedan takav podvig.

ag (9)

“Kao i svi i Anadolu Agency se susrela sa izazovom globalizacije. Zato smo se odlučili da prihvatimo taj izazov i borimo se s njim. Prije tri godine smo otvorili Anadolu Agency za Balkan. Također, imamo mnogo naših ureda u cijelom svijetu. Premijer Novalić je rekao da će jednog dana sve dnevne novine morati preći u elektronski format, a sve novinske agencije moraju nastaviti davati informacije javnosti i prilagođavati se tržištu, koje je veoma konkurentno, a uz to i jako skupo. Posljednjih godina smo uradili veliki posao i sada imamo 34 kancelarije u svijetu, a trenutno emitujemo vijesti na devet različitih jezika, pravimo i mnogo video vijesti. I dalje ćemo nastaviti da ulažemo u cijelom svijetu, kako bi širili svoju mrežu, a uskoro ćemo znati rezultate koje smo postigli. Naprimjer u balkanskoj regiji imamo preko 50 zaposlenih u različitim zemljama i to su uglavnom lokalni novinari”, rekao je između ostalog Yesil.

Konferencija ABNA-SE će trajati dva dana, od 2. do 4. oktobra. Cilj asocijacije je da kao udruženje profesionalaca iz novinskih agencija bude platforma za zajedničko djelovanje. Tema ovogodišnje konferencije je “Dvadeset godina ABNA-SE” s posebnim osvrtom na odnos između globalnih i nacionalnih novinskih agencija, te odnos između konkurencije i saradnje.