Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Povrede na tijelu Dragičevića mogle nastati udarcima stisnutom šakom

david dragicevic – mjesto

Želimir Lepir, glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, danas je saopštio da je u dosadašnjem postupku prikupljanja dokaza utvrđeno da David Dragičević nije otet, zarobljen i zlostavljan, javlja Anadolu Agency (AA).

“Za ovo ne postoji niti jedna indicija, osnov sumnje niti dokaz. Ovakav zaključak temelji se na nalazu vještaka medicinske struke, iz kojeg ne proizilazi postojanje bilo kakvih povreda koje bi ukazivale na otmicu, vezivanje, silovanje oštećenog i slično. Ovo činjenično stanje suprotno je tvrdnjama oštećenog oca i dijela javnosti koja stalno potencira da je lice oteto i držano u zarobljeništvu, a onda likvidirano”, navodi se u saopštenju iz tužilaštva.

Navodi se i da mladić, čiji je nestanak prijavljen 18. marta, a tijelo pronađeno šest dana kasnije na ušću rijeke Crkvena u Vrbas, “nije pretučen šipkama, palicama od strane veće skupine ljudi, kako takođe tvrde oštećeni i dio javnosti. Ovo stanovište potvrđuje logički i činjenica da su na tijelu pronađene samo lake tjelesne povrede, bez bilo kakvih lomova”.

“U tijelu Davida Dragičevića pronađeno je prisustvo alkohola u količini od 1,58 promila, prema nalazu KTC Banja Luka, a prema nalazu VMA iz Beograda 130 promila u krvi, a 2,59 promila u urinu. Na temelju nalaza vještaka medicinske struke utvrđeno je, da je do utopljenja došlo upravo 18. marta”, saopšteno je iz Tužilaštva.

Osim toga u saopštenju koje potpisuje Želimir Lepir navodi se da na osnovu izvještaja o rezultatima toksikološko-hemijske analize koju je izvršilo Odjeljenje za toksikološku hemiju, Centra za kontrolu trovanja VMA u Beogradu, uvrđeno je da u krvi i urinu oštećenog Davida Dragičevića nije dokazano prisustvo opojnih droga.

“David Dragičević zadobio je lake tjelesne povrede, koje su verifikovane na prednjoj strani tijela, a ni jedne tjelesne povrede nema na leđima. Prema mišljenju vještaka medicinske struke iste su mogle nastati upravo padom tijela niz teren koji je popločan kamenom, a to je upravo lijeva strana korita rijeke Crkvena. Ljekari dozvoljavaju mogućnost da su povrede na usnama, krvni podliv desne šake i potkoljenice mogli nastati od udaraca. Ljekari su isključili mogućnost da je tijelo Davida Dragičevića palo sa mosta direktno u vodu bez kontakta s preprekama, već upravo padom i klizanjem niz strminu (kameni dio obale)”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je smrt Davida Dragičevića nastupila utapanjem u vodi (rječica Crkvena). Napominje se da su do sada sprovedene brojne istražne radnje: saslušanja svjedoka, poligrafisanja, provjeravanje alibija, rekonstrukcije, vještačenja, a da je nakon pristizanja nalaza vještaka medicinske struke iz Zagreba o povredama i načinu povređivanja Davida Dragičevića, tužilaštvo došlo u poziciju da donese tužilačku odluku.

“S velikim stepenom vjerovatnoće utvrdili smo putanju kretanja Davida Dragičevića, u toku noći iz grada ka mjestu gdje se dogodio kritični događaj. Provođenjem dodatnih istražnih radnji, došli smo do osnova sumnje (najniži stepen vjerovatnoće) da je do utopljenja i dospijeća Davida Dragičevića u rječicu došlo na način kako smo definisali u naredbi o sprovođenju istrage zbog krivičnog djela Ubistvo. Naime, na osnovu rezultata do sada provedenih istražnih radnji utvrđeno je postojanje osnova sumnje da je dana 18. marta, oko četiri časa, u Banjaluci, u Ulici Velibora Janjetovića Janje, u blizini obale rijeke Crkvene, došlo do verbalnog i fizičkog sukoba između oštećenog i osumnjičenih (dva ili tri za sada nepoznata izvršioca) kojom prilikom je oštećeni Dragičević David plašeći se za svoj život, bježao od izvršilaca i pao niz strmu obalu rijeke, visine oko 4,5 metra, u nabujalu rijeku ili su ga izvršioci s iste obale gurnuli, da bi u kratkom vremenskom periodu nakon dospijeća u vodu, kod oštećenog nastupila smrt usljed utopljenja u vodi, a leš oštećenog je dana 24. marta, pronađen u rijeci Crkvena u neposrednoj blizini ušća u rijeku Vrbas. Prema tome, tužilaštvo u daljem radu nastavlja istragu radi rasvjetljavanja i utvrđivanja činjenica u vezi opisane izreke naredbe o sprovođenju istrage”, saopštio je Želimir Lepir.

Dodaje i da je prilikom donošenja tužilačke odluke – naredbe o sprovođenju istrage, iskazana je potpuna saglasnost svih tužilaca uključenih u radu na ovom predmetu. Podsjetio je javnost da su on i postupajući tužilac u dva navrata dobili prijeteće poruke i da tužilaštvo radi pod velikim pritiskom.

Kako je ranije izjavio Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS-a u naredbi se navodi da je David Dragičević najvjerovatnije bješao od izvršilaca i tom prilikom pao ili je gurnut niz strmu betonsku obalu rijeke Crkvena sa visine od 4,5 metara i ubrzo nakon toga se i utopio.

U naredbi se navodi i da postoji izjava svjedokinje koju je 18. marta, oko četiri časa probudila buka, galama i svađa na lokaciji za koju se smatra da je mjesto na kojem je Dragičević upao u Crkvenu.

“Kako je svjedok navela, sjeća se da je čula jak muški histeričan glas koji je galamio na nekoga a taj koji je galamio bio je veoma bijesan, ljut, a izgovarao je neke psovke i prijeteće riječi. Pored tog bijesnog i ljutitog glasa čuo se glas još dva ili tri muškarca, koji su takođe učestvovali u tom razgovoru”, stoji u naredbi o sprovođenju istrage.

Dodaje se da su to pratila dva snažna treska, zvuka, koji su svjedoku ličili na zvuk dasaka koje su bačene sa visine na trvdu podlogu, a nakon toga i zvuk kršenja granja, a zatim je čula da je nešto teško pljusnulo u vodu.

Među radnjama koje je prema ovoj naredbi potrebno preduzeti navedeno je i da je potrebno “izvršiti vještačenja tragova pronađenih na odjeći oštećenog”, kao i prikupljanje podataka o Dragičevićevom korištenju društvenih mreža i mobilnog telefona.