Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zašto ne smijemo piti čaj dok je vruć?

caj

Nedavna studija napravljena na temelju više od 450.000 podataka, otkrila je da vrući čaj ako se konzumira s cigaretama i alkoholom, može uzrokovati rak jednjaka. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) upozorava na potrošnju pića koja su toplija od 65 stepeni. Toplina može uzrokovati male povrede u jednjaku, čime se podupire razvoj raka.

Svako ko redovno puši ili pije alkohol ima pet puta veći rizik od razvoja raka jednjaka, navodi se u studiji. Studije su dokazale da zemlje poznate po ispijanju čaja imaju posebno visok broj slučajeva karcinoma jednjaka. U zemljama poput Engleske i Japana, čaj se obično konzumira na temperaturi ispod 60 stepeni.

Sljedeći put kada odlučite skuhati šalicu čaja, ostavite čaj da se ohladi oko četiri minute.