Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zašto je ruski ambasador nepoželjan u Srebrenici?

potocari789

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov u srijedu nije došao u Srebrenicu, iako je to bilo planirano.

Njegova posjeta, kako je rečeno iz ruske ambasade u Sarajevu, je odgođena za drugi put.

Prema planu, Ivancov je trebao razgovarati sa čelnim ljudima Opštine Srebrenica, načelnikom Mladenom Grujičićem i njegovim zamjenikom Nerminom Alivukovićem, piše Radio Slobodna Evropa.

Istovremeno, ambasador je želio posjetiti Memorijalni centar Potočari, no iz te ustanove su poručili kako nisu dobrodošli oni koji negiraju genocid.

Kako je za RSE izjavio načelnik Srebrenice Mladen Grujičić, posjete Memorijalnom centru Potočari, vrše se selektivno.

“Imali smo situaciju da je i predsjednik Milorad Dodik posjetio Memorijalni centar, da je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posjetio, čak, i pozvan na komemoraciju. Ovdje se, izgleda, vrši selektivno odabir ko može doći, ko je poželjan, a ko nije, bez obzira da li on negirao genocid ili podržavao tu kvalifikaciju”, navodi Grujičić.

Grujičićev zamjenik Nermin Alivuković, koji je ujedno i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 23 godine genocida, navodi da Ivancovu nije bila namjera da pruži podršku građanima Srebrenice.

“On je otkazao svoju posjetu Srebrenici. Samim tim dovodi u sumnju njegovu namjeru. Očigledno je bila namjera da posjeti samo Memorijalni centar, a nisu ga interesovali problemi u Srebrenici i potrebe građana da Rusija, kao država, pomogne na svoj način”, komentariše Alivuković.

Inače, u saopštenju Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica -Potočari se navodi da “odluka o ograničenju pristupa i uskraćivanju dočeka nije donesena zbog ambasadora Petra Ivancova lično, već zato što bi predstavljao državu čiji zvanični stavovi počivaju na negiranju genocida u Srebrenici”.

“Upravni odbor Memorijalnog centra nema mandat da zabranjuje bilo kome posjetiocu koji dolazi s iskrenim namjerama da izrazi saučešće prema žrtvama genocida u Srebrenici, pa tako ni Petru Ivancovu, čija lična osećanja Upravni odbor nije razmatrao, niti osporavao na svom zasjedanju”, stoji u saopštenju.

UO je, međutim, naglasio da Ivancov, kao ambasador Rusije u BiH, predstavlja najvišeg rezidencijalnog predstavnika institucija Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, pa samim tim i zvanične stavove Rusije, koje su institucije te države više puta javno iznosile.

“Upravni odbor podsjeća da zvanični stav institucija Ruske Federacije o Srebrenici počiva na negiranju genocida i osporavanju pravosnažnih presuda Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde, kojima je utvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid”, ističe se u saopštenju.

Navedeno je i da je Rusija u julu 2015. godine, na 20. godišnjicu genocida u Srebrenici, kao stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija uložila veto i onemogućila usvajanje rezolucije o Srebrenici, koju je predložila Velika Britanija.

“Aktivnom kampanjom negiranja istine o genocidu u Srebrenici, zasnovane na činjenicama iz presuda Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, institucije Ruske Federacije su uskratile saosjećanje i nanijele uvredu žrtvama genocida, te stvorile dodatnu bol porodicama žrtavama”, navedeno je u saopštenju.

Naglašeno je da bi “ignorisanjem navedenih činjenica o stavu institucija Ruske Federacije prema genocidu u Srebrenici i odobravanjem standardne procedure u slučaju ove posjete Memorijalnom centru, Upravni odbor dao legitimitet stavovima institucija Rusije i doprinos njihovoj kampanji negiranja genocida u Srebrenici”.

Ranije je objavljeno da je ruski ambasador u BiH Petar Ivancov odložio posjetu Srebrenici, koja je bila najavljena za srijedu.

Načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da je Ivancov trebalo da se sastane s lokalnim rukovodstvom i da potom da posjeti Memorijalni centar u Potočarima.

Grujičić je kazao da su u međuvremenu reagovali bošnjački političari, među kojima i zamenik načelnika Srebrenice Nermin Alivuković i potpredsjednik RS Ramiz Salkić, koji su ocijenili da Ivancov nije dobrodošao u Potočare, jer, kako su ustvrdili, negira genocid u Srebrenici.