Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministri pravde Hrvatske i BiH o mogućem izručenju Zdravka Mamića

mamic

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković održao je sastanak s ministrom pravde Bosne i Hercegovine Josipom Grubešom. Razgovarali su o pitanjima međusobnog izručenja vlastitih državljana, služenju zatvorske kazne, kažnjavanju ratnih zločina te pitanju sukcesije i izgradnji državnog zatvora u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon održanog sastanka u sjedištu hrvatskog Ministarstva pravosuđa, hrvatski i bosanskohercegovački ministar su izjavili kako su teme razgovora bile sva otvorena pitanja koja postoje između dvaju ministarstava, s posebnim osvrtom na sporazume koje su dvije države potpisale.

Naglasak razgovora stavljen je na sporazum o međusobnom izručenju vlastitih državljana vezanih uz kaznena djela organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca, na sporazum o preuzimanju izvršenja kazne zatvora te na sporazum o procesuiranju ratnih zločina.

“Mi se danas nismo sastali isključivo radi predmeta koji javnost najviše zanima, a to je izručenje Zdravka Mamića, ali definitivno to izručenje potpada pod ovaj sporazum vezan za izručenje vlastitih državljana”, kazao je hrvatski ministar Bošnjaković.

Bošnjaković je izvijestio je kako procedura oko izručenje Mamića ide svojim tokom, kako je izdana tjeralica i zaprimljena na Sudu BiH. Najavio je kako hrvatsko Ministarstvo pravosuđa očekuje svu dokumentaciju suda BiH te kako će nakon toga postaviti zahtjev za izručenje kojega će dostaviti Ministarstvu pravde BiH, a nakon toga će odluku o (ne)izručenju donijeti sud BiH, a tu prestaje ingerencija hrvatskog Ministarstva pravosuđa.

Ministar Bošnjaković je istaknuo kako je važno da se sporazumi o izručenju vlastitih državljana, kada je riječ o organiziranom kriminalu, poštivaju i provode u svim zemljama regije.

Poručio je kako postoje određene razmimoilaženja kada je u pitanju sporazum o izvršenju kazne zatvora, a još je kompliciranijim ocijenio pitanje međusobnog procesuiranja ratnih zločina, no dodao je kako su to pitanja o kojima će se pregovori nastaviti.

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša je poručio kako BiH nema državni zatvor te da je prvi državni zatvor za BiH u procesu izgradnje. Dodao je kako je to tema o kojoj se također razgovaralo, s obzirom na hrvatsko iskustvo o ovom pitanju kao zemlje članice Europske unije, čemu i BiH teži.

“Mi tražimo svu moguću pomoć kako bi taj dio zatvorskog sustava u Bosni i Hercegovini digli na standarde koji nam odgovaraju”, kazao je Grubeša.

Grubeša je dodao kako je sa hrvatskim kolegom Bošnjakovićem razgovarao o pitanju sukcesije, odnosno o pitanju imovine za koju se smatra da je vlasništvo BiH, s obzirom da je Hrvatska donijela zakon o upravljanju imovinom na svom teritoriju.

Radi se o imovini koja je uglavnom na vrlo atraktivnim lokacijama na Jadranskom moru, kazao je Grubeša. Hrvatska je kao prijelazno rješenje, s ciljem da ta imovina ne propada i da se stavi u funkciju, ponudila koncesiju zainteresiranim strankama.

“Meni je to posebno drago jer je u Bosni i Hercegovini stvorena percepcija da je Bosna i Hercegovina ostala bez te imovine. Na ovaj način smo dobili potvrdu da je ta imovina i dalje aktualna i da ćemo na tom području formirati radne timove kako bi nastavili bilateralne pregovore da se imovina vrati stvarnim vlasnicima”, kazao je Grubeša.

Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj boravi na poziv hrvatskog ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića u razdoblju od 13. do 15. lipnja 2018. godine.

Tijekom boravka u Republici Hrvatskoj ministar pravde BiH Josip Grubeša posjetit će Kaznionicu u Lepoglavi.