Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom naroda PSBiH: Ništa od uvođenja savremene tehnologije u izborni proces

BiH

dom naroda psbih (3)
Foto: I. Kralj

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH ranije je utvrdilo prijedlog ovog zakona radi usklađivanja sa zaključkom Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH u pogledu dužine trajanja službe vojnika u profesionalnoj vojnoj službi.

Predloženim izmjenama maksimalna dužina trajanja službe vojnika pomjera se do navršenih 40 godina, s dosadašnjih 35, odnosno 38 godina, čime BiH slijedi praksu zemalja regije.

Istovremeno se propisuje procedura za produženje ugovora u pogledu ispunjavanja psihofizičkih standarda, što će omogućiti kontinuiranu spremnost vojnika u izvršavanju zadataka i, uz njihovo stečeno iskustvo, dodatano ojačati Oružane snage BiH.

Dopunama Zakona, između ostalog, pomjera se i dužina trajanja službe vojnika u rezervnom sastavu sa 35 na 40 godina života.

Delegati nisu prihvatili negativno mišljenje Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Ovaj zakonski prijedlog vraćen je komisiji da ga ponovno razmotri i sačini novi izvještaj.

Dom naroda je podržao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH.

S obzirom na to da je Predstavnički dom ranije usvojio ovaj zakon u nešto drugačijem tekstu nego što ga je danas usvojio Dom naroda, bit će obavljeno usaglašavanje između domova.

Dom naroda je, bez rasprave, podržao principe Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH, čiji su predlagači delegati iz Kluba hrvatskog naroda: Ljilja Zovko, Bariša Čolak, Zdenka Džambas, Mario Karamatić i Martin Raguž.

Bez rasprave su podržani i principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH, koji je predložio delegat Halid Genjac.

Kako je ranije navodio Genjac, Ustavni sud je u junu prošle godine donio odluku kojom je vrlo značajne odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH osporio, s najavom da bi ih mogao izbrisati ukoliko Parlamentarna skupština BiH u roku od šest mjeseci ne usvoji izmjene koje će osigurati usaglašenost tih članova s Ustavom BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak je ranije ukazivao na to da se Zakon o krivičnom postupku BiH mora podhitno promijeniti, podsjećajući da je početkom decembra prošle godine prošlo šest mjeseci u kojima je Parlamentarna skupština BiH trebala uskladiti odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH s odlukom Ustavnog suda BiH.

Odbijen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici odbio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koje je predložio Predstavnički dom državnog parlamenta.

Naime, Dom naroda je danas usvojio mišljenje Ustavnopravne komisije koja nije podržala principe predloženog zakona, te se zakon smatra odbijenim.

Predložene izmjene Izbornog zakona BiH, koje je ranije podržao Predstavnički dom, predviđaju optičko skeniranje glasačkih listića, uvođenje video-nadzora na glasačka mjesta i uzimanje otisaka prstiju.