Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Golman koji je obolio od leukemije pozvan na Mundijal

Carl Ikeme

Carl Ikeme, golman Wolverhampton Wanderersa, kojem je u julu prošle godine dijagnostikovana akutna leukemija pozvan je da kao 24. igrač fudbalske reprezentacije Nigerije putuje na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Carl Ikeme će biti naš 24. igrač na Svjetskom prvenstvu“, rekao je Gernot Rohr, selektor Nigerije koja je u Londonu gdje će 2. juna u sklopu priprema za Mundijal odigrati prijateljsku utakmicu protiv Engleske.

Njemački trener ranije je kazao da najviše žali zbog izostanka 31-godišnjeg Ikemea. Zato je odlučio da ga povede u Rusiji kao podršku saigračima tokom turnira.

Ikeme je prije početka protekle sezone prošao rutinski ljekarski pregled na kojem mu je otkriveno oboljenje.

“Malo je reći da smo svi u Wolvesima bili šokirani i tužni kada smo čuli vijest o Ikemeovoj dijagnozi. Istovremeno svi znamo da je on veliki borac i takmičar i ne sumnjam da će te atribute iskoristiti u ovoj teškoj borbi. Naravno, podrazumijeva se da će Carl i njegova porodica dobiti punu ljubav i podršku koju mu mi u Wolvesima možemo pružiti. Svi smo mu na raspolaganju na njegovom putu ka potpunom oporavku“, rekao je tada Laurie Dalrymple, direktor Wolverhamptona.

Ikeme, koji je rođen u Engleskoj, prošao je omladinsku školu Wolvesa. Od 2003. do 2012. godine uglavnom je bio na posudbama u mnogim engleskim klubovima, među kojima se izdvajaju QPR, Middlesborugh i Leicester City. Od sezone 2012/13 je prvi golman kluba za koji je branio u 207 zvaničnih utakmica. Na golu Nigerije stajao je deset puta.

Nigerija će na Svjetskom prvenstvu, koje će se održati od 14. juna do 15. jula, igrati u grupi “D“ sa selekcijama Argentine, Hrvatske i Islanda.