Šest mitova o hrani u koje ljudi još vjeruju
Neki bizarni mitovi o hrani su još uvek aktuelni i ljudi u njih vjeruju. Ovih šest mitova daleko su od istine.
Progutana žvakaća guma
Ako ste progutali žvaku, nemojte paničariti, kaže gastroenterolog Roger Lidle. Mnogi ljudi vjeruju da progutanoj žvakaćoj gumi treba sedam godina da izađe iz tijela. Ljekari sa Univerziteta medicine Duke kažu da to nije istina.
“Naš probavni sistem je jak – ako može da svari odrezak, može i žvaku. Ne postoji određeni vremenski period da se svari žvaka jer on zavisi od osobe do osobe”, ističe doktorka Lisa Ganyhu.
Hrana poslije 20 časova
Postoji mit da ćete smršati ako prestanete da jedete nakon 20 časova. Kasna večera je problematična ako jedete velike količine kalorične hrane. Obroci nakon 20 časova nisu povezani s gubitkom kilograma, ako i ostatak dana ne pazimo šta jedemo ili vježbamo, sudeći po istraživanju Obesity Rewievs iz 2012. godine.
Jaja su loša
Prema novijim istraživanjima, nivo holesterola u jajima je znatno niži nego kako se ranije smatralo. Iako preterivanje može dovesti do povišenog holesterola, konzumacija četiri jajeta sedmično neće povećeti rizik od bolesti srca.
Šargarepe poboljšavaju vid
Da, šargarepa sadrži A vitamin koji je dobar za vid, ali to ne znači da ćete dobiti supermoći i pobijediti dalekovidost ili kratkovidost, piše Index.
Pravilo tri sekunde
Mnogi ljudi vjeruju da je hrana koja je pala na pod i dalje sigurna za konzumaciju ako je pojedu u roku od tri sekunde. Ovo jednostavno nije istina, rizikujete da se zarazite raznim bakterijama s poda, kaže doktorka Lisa Ackerley za britanski Telegraph.
Jabuke čiste zube
U mitu da jabuka čisti zube ima nešto i istine, ali nemojte se zavaravati da je dovoljno pojesti jabuku umjesto pranja zuba četkicom i pastom za zube ili koncem.