Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poslanici će razmatrati izmjene Zakona o zastavi po skraćenoj proceduri

BiH

parlamemt bih (6)

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odlučili su na današnjoj sjednici da umjesto po hitnoj, po skraćenoj proceduri razmatraju izmjene Zakona o zastavi koje je predložio poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović.

Ponovio je danas da je intencija zakona da u tehničkom smislu pojasni i na jednom mjestu definira kako se ispravno postavlja zastava BiH jer Magazinović smatra da većina koja pogrešno postavlja zastavu radi to iz neznanja, a ne iz nepoštovanja države BiH.

Zakon predviđa i novčane kazne za prekršaje o pogrešnoj postavljenoj zastavi i to u iznosu od 1.500 KM do 7.500 KM za organ vlasti, privredno društvo ili drugo pravno lice, u iznosu od 300 do 750 KM za odgovornu osobu u organu vlasti, privrednom društvu ili drugom pravnom licu, kao i za osobe koje samostalno obavljaju privrednu djelatnost te od 100 KM do 400 KM za građane.

Nije bilo poslaničke rasprave o izmjenama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH kojima se predviđa produženje trajanja službe profesionalnih vojnih vojnika i propisuje da se maksimalna dužina trajanja službe vojnika pomjera do navršenih 40 godina, s dosadašnjih 35, odnosno 38 godina, čime BiH slijedi praksu zemalja regiona.

Istovremeno se propisuje procedura za produženje ugovora u vezi sa ispunjavanjem psihofizičkih standarda, što će omogućiti kontinuiranu spremnost vojnika u izvršavanju zadataka i, uz njihovo stečeno iskustvo, dodatno ojačati Oružane snage BiH.

Također, poslanici su upoznati i da Kolegij Doma nije postigao saglasnost o zahtjevu poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) Amira Fazlića da Predstavnički dom predlaži Domu naroda da izmjene Zakona o krivičnom postupku razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

Obavljena je i rasprava o negativnom mišljenju Ustavno-pravne komisije na izmjene Zakona o krivičnom postupku koje predlaže poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović.

Lovrinović je predložio da poslanici odbiju ovakvo mišljenje Komisije te da se Vijeće ministara izjasni o njegovom prijedlogu koji je isti kao onaj ministra pravde Josipa Grubeše (HDZ), a koje je Vijeće ministra već jednom odbilo prihvatiti.

O svemu će poslanici izjasniti nakon što okončaju raspravu o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice.