Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Špirić: SNSD protiv zaključaka Strategije razvoja Jugoistočne Evrope

nikola spiric

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić tvrdi da bi se provođenjem zadataka iz Strategije razvoja jugoistočne Evrope do 2020. godine, od Vijeća ministara BiH napravila vlada BiH. 

– Nemoguće je govoriti o strategiji razvoja kada je ekonomija u pitanju, bez aktivnog učešća entiteta, jer su oni nosioci tog posla – ukazao je Špirić na pres-konferenciji u Banjoj Luci, upozorivši ministre iz Saveza za promjene u Vijeću ministara BiH da ne pristaju na taj dokument u kojem se u 12 zaključaka entiteti spominju samo na dva mjesta.

On je naveo da država BiH ne može da se zadužuje, a sva kreditna sredstva vraćaju entiteti.

-Sve razvojne i socijalne komonente su na nivou entiteta i ovo je pokušaj da se od Vijeća ministara BiH napravi vlada BiH – rekao je Špirić, dodajući da je neprimjereno da su kreatori ovog dokumenta uzeli Crnu Goru, koja nije složena država.

Špirić je naveo da nije tačan stav SDS-a da će povećane akcize na gorivo poslužiti Vladi RS-a za „krpljenje budžetskih rupa“, podsjetivši da je to obaveza navedena u Reformskoj agendi i novac je namjenjen za izgradnju puteva i autoputeva.

Kaže da je SNSD-u bilo već ranije jasno da stranke Saveza za promjene neće podržati obaveze iz te agende koje treba provesti RS.

-Ukoliko se takvo ponašanje nastavi treba razgovarati s predstavnicima međunarodne zajednice i da se zna ko je za reforme i šta su čije obaveze – rekao je Špirić, ističući da Savez za promjene ne može da vodi predizbornu kampanju tako što se iz Sarajeva bori protiv vlasti RS-a.

Iznio je i primjedbe da srpska djeca u FBiH nisu u mogućnosti da uče srpski jezik te postavio pitanje vlastima tog entiteta da li je taj narod konstitutivan u FBiH.