Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić Zlatnim ljiljanima: Vi ste najzaslužniji što je pobijeđen povampireni fašizam

zvizdic
FOTO: Anadolija

U Zenici je večeras održana svečana akademija Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka” povodom 9. maja, Dana zlatnih ljiljana, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

Svečana akademija započela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, učenjem Kur'ana i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima Armije RBiH i MUP-a RBiH.

– Ne postoji časniji skup i važnije mjesto gdje se može biti osim ovog ovdje danas među vama, najhrabrijim sinovima BiH – kazao je Zvizdić.

– Dan borbe protiv fašizma, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana nose više različitih simbola i poruka itekako važnih za BiH. Prva je Dan pobjede nad fašizmom. Vi ste bili najzaslužniji uzori koji ste pobijedili povampirene fašističke ideologije koje su se javile na ovome tlu. Naivno smo vjerovali da je 1945. godine trajno pobijeđen fašizam i da se više nikada neće ponoviti masovni logori, genocid i zločini ali nažalost baš mi u BiH, a posebno bošnjački narod je tome svjedočio i zato je važan ovaj dan i vaša uloga koju ste imali jer ste iznijeli oslobodilačku borbu na najčasniji način. Ne sporimo bilo kojem narodu zasluge, ali Bošnjaci su narod u kojem nikada u historiji nije bio formiran fašistički pokret i u kojem nije bilo ništa što nije vezano s moralom i etikom i bilo šta što je vodilo fašizmu i zbog toga smo jedinstveni i izuzetno ponosni – rekao je Zvizdić.

Dan Zlatnih ljiljana ranije je obilježen i posjetom delegacije Saveza najvećih ratnih priznanja ZDK i SUBNOAR-a Javnoj ustanovi Dom porodica Zenica gdje je štićenicima ustanove uručeno stotinjak paketića.