Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pariz zvanično objavio kandidaturu za olimpijske igre 2024. godine

pariz-oi2024

Pariz je u subotu zvanično objavio kandidaturu za domaćina Olimpijskih igara 2024. godine podnošenjem pisma namjere Međunarodnom olimpijskom komitetu (mok), saopćilo je Udruženje za olimpijske ambicije (AAO).

– Olimpijski duh grada Pariza dijeli zajedničku vrijednost jedinstva u različitostima, tolerancije u suočavanju s razlikama i istu vjeru u mir i otvorenost – navodi se u pismu adresiranom na predsjednika MOK-a Thomasa Bacha, koje su zajednički potpisali predsjednik Olimpijskog komiteta Francuske Denis Masseglia i gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo.

AAO, koji organizira natjecanje za domaćina Olimpijade, obećalo je “izgraditi projekt koji je nezaboravan, inovativan, odgovoran i održiv”.

– Domaćinstvo nad Igrama otvorit će nas prema svijetu, i Pariz je čvrsto ukorijenjen u tradiciji pružanja dobrodošlice, za koju se nadamo da će naša kandidatura pokazati – zaključuje se u pismu.

Budimpešta, Hamburg, Los Angeles i Rim također su izrazili interes za domaćinstvo Igara u 2024. godini i već su podnijeli svoja zvanična pisma s kandidaturom ili se očekuje da učine to u bliskoj budućnosti, dok Toronto, Doha i Baku tek treba da odluče da li će zvanično objaviti svoje olimpijske ambicije.

Odluka o gradu domaćinu bit će donijeta na kongresu MOK-a u Limi u septembru 2017.