Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lukavački sajam mjesto susreta radnika u oblasti turizma i ekologije

lukavacki sajam – press

Pripreme za otvaranje 16. lukavačkog sajma turizma i ekologije “List 2018” privode se kraju. Do sada se prijavilo preko 140 izlagača iz Bosne i Hercegovine i inostranstva, a najavljeno je da će se nove prijave primati i tokom naredne dvije sedmice, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sajam list 2018. će sadržajno i programski, ali i po rezultatima koji se očekuju biti najbolji do sada. Ove pretpostavke baziramo na činjenici da je daleko veći broj učesnika prijavljen već sada, a i prema ukazanom angažiranju svih učesnika na sadržaju sajma. Vrlo je važan segment povezivanje ekologije s turizmom i dosta pažnje posvetili smo edukativnom dijelu. Izdvojio bih predavanja o temi seoskog turizma i kako ga unaprijediti, te razvoj banjskog i zdravstvenog turizma, kao i sve važniji segment informatizacije u ponudi smještajnih kapaciteta u kontinentalnom turizmu”, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare Aziz Čačković, predsjednik Organizacionog odbora “List 2018”.

Održavanje sajma planirano je od 3. do 5. maja, a osim predstavljanja turističko-ugostiteljske ponude, priliku da steknu nova iskustva imat će i učenici srednjih ugostiteljskih i turističkih škola.

Tuzlanski kanton (TK) se u posljednjih nekoliko godina ističe po konstantnom povećanju broja turista koji dolaze, a Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi TK smatra da tome dijelom doprinose i sajmovi.

“Vlada TK uvrstila je gračanički, gradačački i lukavački sajam u manifestacije od značaja. Sa sajmovima oko 150.000 turista dođe u ovaj kanton i smatramo da su opravdali svoje značenje. Osim toga, kako vrijeme prolazi, ovi sajmovi dobivaju na težini jer neposredni kontakt donosi više efekta nego komunikacija putem interneta, pa se sklopi više značajnih ugovora. Unazad nekoliko godina imamo sve bolje i bolje rezultate”, naveo je Gluhić.